Nem is hinné, mennyi mindenre megoldás a napenergia!

A megújuló energiaforrások használatával nem okozunk olyan halmozódó káros hatásokat, mint az üvegház-hatás, levegőszennyezés, vízszennyezés, nem beszélve a jelentős anyagi megtakarításról.
A napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő meleg vizének nagy részét.
A napkollektor rendszer az, mely meleg vizünk előállításában takarékos megoldást jelent. A napkollektorok hatásfoka általában 30-70%.
A helyesen megtervezett és kivitelezett napkollektor rendszer - ami nem is túlságosan bonyolult - megtérülési ideje jelenleg 3-7 év közé tehető.
Pontosabban, minél nagyobb egy rendszer a megtérülési ideje annál rövidebb.
Ha figyelembe vesszük az állami támogatás lehetőségét is, továbbá az energiahordozók (gáz, kőolaj) árainak folyamatos emelkedését, a megtérülési idő még jobban csökken, mindinkább alkalmassá válik a családi- és társasházak, magán panziók, szállodák, éttermek és uszodák használati meleg vizének az előállítására, fűtésük rásegítésére, medencék vizének melegítésére.

 

A napenergiát hasznosító rendszerek felhasználásuk alapján lehetnek:
1. Használati meleg vizet előállító rendszerek
A használati meleg víz előállítása napenergia hasznosító rendszerekkel gazdaságosan oldható meg. Egy négytagú családnak a használati meleg víz igényének mintegy 70%-át kb. egy 4-6 m2 kollektor felületű berendezéssel előállíthatjuk.
Ezek a rendszerek egész évben biztonságosan használhatók. A kétkörös rendszerek előnye a nagyobb éves energiahozam, a megbízható, lerakódást, vízkövesedést kiküszöbölő üzem.
2. Épületek fűtését ellátó rendszerek
A napenergia felhasználás kisegítő fűtésként 30% fűtőanyag-megtakarítást eredményez a téli hónapokban.
3. Medencefűtést ellátó rendszerek

 

A napkollektor lehet sík és vákuumcsöves.
A vákuumcsöves szerkezetben a vákuum a kollektor hőszigetelését javítja, ezért ugyanannyi napsütésből többlet energiát képes hasznosítani.
A kollektorokban elnyelt napenergia használati meleg víz előállítására is alkalmas. Amennyiben a hőenergiát egy hőcserélőn keresztül a lakás fűtőkör-hálózatába juttatjuk, a napenergia felhasználásával a fűtési energiaköltségek mérsékelhetők. A viszonylag magas beruházási költségek megtérülését azonban a gyenge és változó téli napbesugárzás befolyásolja.
A vákuumcsöves napkollektor az egyik legújabb és legnagyobb hatékonysággal rendelkező napkollektor fajta. Fő előnye, hogy gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik, akár 50-95°C-ra felmelegített vizet szolgáltatva.
Vákuumcsöves napkollektorokat mindenhol érdemes használni, mivel szűrt fényben is képes energiát termelni a sík kollektorral szemben. De ahol fűtésrásegítésre is szeretnék használni, főleg a vákuumcsövet ajánljuk választani. Magyarországon vákuumcsöves napkollektorokból több típus is kapható, ezek teljesítmény szempontjából közel egyformák.

NYÍRKOLLEKTOR
www.nyirkollektor.hu
06 20 426 8060

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!