Sokan nem veszik elég komolyan a síelést, mint közlekedési formát. Hiszen ha belegondolunk erős párhuzam vonható a síelés és mondjuk az autóvezetés között. Egy kis áttekintés következik, hiszen a síszezon még javában tart.

Ahogy autó vásárlás előtt is megismerkedünk a modellek, felszereltségek tárházával, úgy síelés vagy snowboardozás előtt is érdemes tájékozódnunk. Szaküzletek, szaklapok sora foglalkozik ezzel a sportággal. Figyelembe kell vennünk testi adottságainkat, edzettségi állapotunkat, céljainkat és természetesen az is fontos, hogy színvilágával, megjelenésével gyönyörködtessen a léc vagy deszka. A felszerelés elmaradhatatlan része legyen még a bukósisak és a szemüveg is, még akkor is, ha ezekben nincs légzsák. Az aláöltözet és zokni erősen befolyásolja a közérzetet és a megfázástól is megvédhet, ha megfelelően elvezeti az izzadtságot. A sínadrág és síkabát kimondottan ehhez a sporthoz lett megalkotva, zsebek, szellőzők, hófogó betét és a vízhatlan külső réteg növelik a komfort érzetünket.

Ha a felszerelés megvan, a biztosítás megkötésével indulhatunk igazán nyugodtan.

A sípálya megközelítésekor gyakori probléma, hogy a műanyag bakancsban ügyetlenebbül haladunk, a betonon, jégen, hóban. Óvatosan haladjunk, akár a bakancs felső csatjának kilazításával tehetjük könnyebbé ezeket a lépéseket.

A fittségi állapotunktól függetlenül érdemes pár gyakorlattal átmozgatni izmainkat és ízületeinket mielőtt az első csúszást megkezdenénk. Ahogy a közúton, úgy a síelésnél is vannak szabályok, melyet érdemes betartani és betartatni társainkkal. Azonban a leg fontosabb, hogy a saját tudásunkat reálisan felmérve körültekintően haladjunk.

A nap második felében történnek a balesetek nagyobb részben, hiszen a levegő és az egész napos mozgás mindenkiből kivesz annyira, hogy a koncentráció is csökkenjen. Az energia pótlás nagyban javíthatja teljesítményünket. Egy meleg étel és a folyadék pótlásával újult erővel tarthatjuk magunkat mozgásban a fennmaradó időben. A táj és a jó társaság sokszor feledteti velünk ennek a megállónak a beiktatását, de érdemes megpihenni.

Megfelelő hozzáállással, előzékenységgel és egymás iránti tisztelettel sok baj elkerülhető.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!