Kevesen tudják, hogy tilos acetilsavval csillapítani a 18 évnél fiatalabb gyermekek lázát! Akár a gyermek életébe is kerülhet!


Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. A Reye-szindróma oka ismeretlen, bár jellemző módon bizonyos vírusokkal, többek között az influenza vagy bárányhimlő vírusával történt fertőzés után fordul elő, különösen akkor, ha acetilszalicilsavat szedett a gyermek.

Az Aszpirin és a Kalmopyrin is hatóanyaga is acetilszalicilsav!!!

Mik a tünetek?
A Reye-szindróma vírusfertőzés, például felső légúti fertőzés, influenza vagy bárányhimlő tüneteivel kezdődik, majd  4-5 nap elteltével, amikor már úgy tűnik a gyermek az  alapbetegségből kezd kilábalni, hirtelen hányni kezd és a láza felszökik.

Ha ezt tapasztaljuk, akkor azonnal hívjuk ki az ügyeletes orvost, addig pedig csak hűtőfürdővel csillapítsuk a gyermek lázát. Ha nem kap időben segítséget a kis beteg, egy nap leforgása alatt zavarttá válik, amit tájékozódási képtelenség, nyugtalanság és olykor görcsrohamok, eszméletvesztés (kóma) és súlyos esetben halál követ.

  ★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!