A legnagyobb gondoskodás mellett is előfordulhat, hogy elrothad a növény gyökérzete. De nincs minden veszve!Szedjük ki a növényt a cserépből. Ha moha van a gyökerek között, ne csodálkozzunk! Ha ritkán öntözzük a növényt, a moha elhal egy idő után. Ám ha kicsit sűrűbben, akkor elrothasztja a belső gyökereket. Ráadásul ezt még az átlátszó cserépben sem vesszük észre!

A gyökértelen növény elég szomorú látvány, de egy kis gondoskodással regenerálódni tud. Nagyon fontos, hogy minden elhalt növényrészt távolítsunk el róla. Ezt éles késsel vagy ollóval végezzük, amit előtte sterilizáltunk. A maradék gyökérzetet egy negyed órára tegyük fertőtlenítős vízbe. (Egy pohár vízbe pár csepp hypót vagy domestost cseppentsünk.)

száraz orchidea

Arra ügyeljünk, hogy a növény zöld része ne érjen bele ebbe a vízbe!

Ezután hagyjunk a növénynek 2-3 napot, hogy kiheverje a sokkot. Fektessük egy papírszalvétára, és árnyékos helyen pihentessük. A pár nap elteltével ültessük egy új cserépbe, bolti közegbe. Ültetés után min. egy hétig ne locsoljuk meg. Utána is csak nagyon óvatosan, hetente egy kicsit. Legyünk türelmesek: 2-3 hónap kell ahhoz, hogy a növény új gyökérzete kifejlődjön.

Másik lehetőség: Ha a növénynek egyáltalán maradt gyökere, használhatunk gyökereztető hormont is!

Meg lehet próbálni a gyökértelen növényt vízbe tenni. Egyes orchidea típusok ebben is életben maradnak. (lásd a képen). Ám ez inkább csak vegetálás.

száraz orchidea2 Elkezdhet hajtani, ám az így tartott orchidea nagyon sérülékeny, és nagyon kicsi az esély arra, hogy gyökérzetet fejlesszen és egészséges növény legyen.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!