Nem csak az ízük miatt fontos, hogy odafigyeljünk az élelmiszerek származására, hiszen a megfelelő táptalajban, megfelelően termesztett zöldségek, gyümölcsök az egészségünket védik, míg a mérgező anyagokkal permetezett, mesterségesen felpuffasztott társaik hosszútávon megbetegíthetnek. De mi a bio és mi nem bio?

Ugye mindenki találkozott már az éretlen alma ízű paradicsommal vagy kemény krumpli ízű őszibarackkal? Ugye egyetlen falatból meg tudjuk állapítani két szem földieperről, hogy melyik származik a nagymama házi kiskertjéből és melyik egy szupermarket zsúfolásig megtelt gyümölcsös pultjáról. De honnan tudhatjuk biztosan, hogy amit fogyasztunk, az tényleg biotermék?

Tények és tévhitek:

Ha egy alma kukacos, akkor biztosan bio, hiszen nem kezelték vegyszerrel.

Az állítás hamis.

  • Régebben talán még így volt, ám, ha egy gyümölcs férges, akkor ez azt jelenti inkább, hogy a biogazdaság, ahonnan származik, még a tanulóéveiben van, ezért gyengébb minőségű a termesztése. Ma már a biotermékek minőségben is fel tudják venni a versenyt a hagyományos gazdálkodásból származó termékekkel. Szóval nem kell kukacos almát ennünk, hogy egészségesek maradjunk.

A reformélelmiszerek is biotermékek.

Az állítás hamis.

  • Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az részben attól függ, hogy épp mit tartanak egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek a szakemberek és az élelmiszerpiac…. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, ám fogyasztásuk nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt. A reformélelmiszereket, natúrtermékeket szintén gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak.

 

A biotermék semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz.

Az állítás igaz.

  • A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt gazdaságokból származik. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel 'permeteznek', amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók.

 

Az vagy, amit eszel, tartja a mondás. Ha biztosra akarunk menni, jobb felkészülten indulni a szombat reggeli nagy bevásárlásra. Ma már hazánkban szinte mindenhol található biopiac, ahol leellenőrizhető gazdaságokból vásárolhatunk friss, ropogós zöldséget, gyümölcsöt, amelyek kicsattannak az egészségtől.

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!