Néhány érdekes tény az organikus élelmiszerekről.

1. Az organikus borok nem tartalmaznak hozzáadott szulfitokat.

A szulfitokat (kénvegyületek) a bor tartósítására használják, megakadályozzák a bor romlását, a bor tovább eláll, de a szulfitok súlyos allergiás reakciót okozhatnak egyes embereknél, különösen az asztmás betegeknél. Vannak akik azt mondják, hogy a szulfitok okozzák a fejfájást is, de ezt eddig nem igazolták. Annak feltétele, hogy egy bor 100% -ban organikus minősítést kapjon, nem tartalmazhat szulfitokat, illetve csak nagyon kicsi mennyiségben, kevesebb mint 1:100000 arányban, mivel a szőlőben természetesen előfordul a kén.

2. Az ökogazdálkodásból származó csirkék nem tarthatók ketrecben és soha nem kapnak oltóanyagot vagy antibiotikumot.

3. A bio ételeket bárhol is termesztették a világban, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk.

Mindegy, hogy Costa Rica-i kávé, afrikai csokoládé vagy indiai tea, ugyanazok a tanúsítási normák érvényesek rájuk, ezt Miles McEvoy, az USDA National Organic Program (NOP) ügyvezető igazgatója is kijelentette. Minden organikus termék évente legalább egyszer ellenőrzés alá esik annak megerősítésére, hogy megfelel-e a NOP szabványainak és szabályainak. Világszerte több mint 25 000 hitelesített ellenőrzést hajtanak végre évente 133 országban.

4. Az organikus hús több baktériumot tartalmazhat.

A nem ökogazdálkodásból származó állatokat antibiotikumokkal kezelik, ketrecekben élnek, míg az ökogazdálkodásokban élő állat csak vegyszer és antibiotikummentes takarmánnyal etethető, szabadon él, nap mint nap találkozik a természettel.

A Stanford Egyetem tanulmánya szerint az öko termékek 5%-kal nagyobb valószínűséggel tartalmaztak Escherichia coli csoportba tartozó baktériumokat a 'hagyományos' készítményekhez képest. A vizsgálat az ökotartásban élő állatokban a baktériumok kismértékben magasabb kockázatát állapította meg. Az organikus csirke 67%-a tartalmaztott Campylo-baktériumot, a 'hagyományos' csirke 64%-ával szemben, és 35%-ban volt szennyezett szalmonellával, szemben a 'hagyományos' csirke 34%-ával. A sertéshús 65%-a volt E. coli-val szennyezett, szemben a 'hagyományos' minták 49%-ával.

Tisztítsa meg az összes terméket étkezés előtt, még akkor is, ha csak elő szeretné készíteni későbbre, mert a szennyeződések és a baktériumok átvihetők a késről a gyümölcsre vagy a zöldségre. Főzzük, süssük az összes húst biztonságos hőmérsékleten minimum 70-75°C csirke, 60-65°C  a sertéshús, marhahús és 65-70°C  fokon a darált hús esetében. Fontos, hogy a hús legbelsejének is el kell érnie az előbb felsorolt hőmérsékleteket.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!