A legnagyobb gondoskodás mellett is előfordulhat, hogy elrothad a növény gyökérzete. De nincs minden veszve!Szedjük ki a növényt a cserépből. Ha moha van a gyökerek között, ne csodálkozzunk! Ha ritkán öntözzük a növényt, a moha elhal egy idő után. Ám ha kicsit sűrűbben, akkor elrothasztja a belső gyökereket. Ráadásul ezt még az átlátszó cserépben sem vesszük észre!

A gyökértelen növény elég szomorú látvány, de egy kis gondoskodással regenerálódni tud. Nagyon fontos, hogy minden elhalt növényrészt távolítsunk el róla. Ezt éles késsel vagy ollóval végezzük, amit előtte sterilizáltunk. A maradék gyökérzetet egy negyed órára tegyük fertőtlenítős vízbe. (Egy pohár vízbe pár csepp hypót vagy domestost cseppentsünk.)

száraz orchidea

Arra ügyeljünk, hogy a növény zöld része ne érjen bele ebbe a vízbe!

Ezután hagyjunk a növénynek 2-3 napot, hogy kiheverje a sokkot. Fektessük egy papírszalvétára, és árnyékos helyen pihentessük. A pár nap elteltével ültessük egy új cserépbe, bolti közegbe. Ültetés után min. egy hétig ne locsoljuk meg. Utána is csak nagyon óvatosan, hetente egy kicsit. Legyünk türelmesek: 2-3 hónap kell ahhoz, hogy a növény új gyökérzete kifejlődjön.

Másik lehetőség: Ha a növénynek egyáltalán maradt gyökere, használhatunk gyökereztető hormont is!

Meg lehet próbálni a gyökértelen növényt vízbe tenni. Egyes orchidea típusok ebben is életben maradnak. (lásd a képen). Ám ez inkább csak vegetálás.

száraz orchidea2 Elkezdhet hajtani, ám az így tartott orchidea nagyon sérülékeny, és nagyon kicsi az esély arra, hogy gyökérzetet fejlesszen és egészséges növény legyen.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!