Egyáltalán nem mindegy, mivel ápolja bútorait. Íme egy tuti tipp.

Fa teraszok, kerti bútorok napjainkban építészeti szempontból igen közkedvelté váltak Magyarországon. Az európai szokásoktól eltérően a legkülönfélébb faanyagokat építenek be, de nem mindig a legmegfelelőbbre esik a választás. Legyen bármilyen faanyag a célnak a legmegfelelőbb felületkezelést kell választanunk. A kültéri teraszok- kerti bútorok igen erősen igénybevett felületek közé tartoznak. A helyes felületkezelés kiválasztásánál fontos szempont hogy könnyen elvégezhető legyen a felújítása és a karbantartása.
Célszerű a biopin kerti bútor - terasz olajokat választani, hiszen a magas minőségű speciális biopin olajok páraszabályozóak, csökkentik a fa vetemedését, mozgásait, időjárásállóvá teszik a felületet, könnyen felújíthatóak. A kezelt kerti bútorok jobban taszítják a vizet és könnyebben ápolhatóak.

A fa mozgása jelentősen csökken. Ha nem akarjuk, hogy idővel szürküljön a fafelületünk, akkor kezeljük 2-3 rétegben a teljes felületet biopin (teak, világos tölgy, bangkirai, fenyő színű) kertibútor-terasz olajakkal. A felhasználók körében gyakori igény a színtelen felületkezelés, ami az UV védelmet nem képes hosszútávon biztosítani a fafelületek számára idővel elszürküléshez vezet (a szürkeség a fa élettartamát nem befolyásolja, tulajdonképpen egy esztétikai elváltozás, ami javítható). Célszerű az alapanyagunkhoz igazodó színes biopin olajokat választani…

Első kezelés: az alapnak száraz, tiszta, zsírmentesnek kell lennie,(előfordulhat, hogy a tengeren való szállítás miatt a faanyagot gombaelleni védőszerrel szórják be a származási helyén ez lassíthatja az olajok száradását), gyanta gazdag és járulékos anyagban gazdag trópusi fákat alkohollal vagy biopin növényi hígítóval (narancsolaj) érdemes átdörzsölni. Mindig végezzünk próbakezelést, hogy lássuk az elért színhatás számunkra megfelelő-e. Új felület esetében 2-3 rétegben vékonyan egyenletesen visszük fel a faanyag teljes felületére (hátoldal, élek, különös tekintettel a bütükre /a fa végekre/) az olajat,
„ Soha ne végezzük az olajozást tűző napon ” az első rétegnél a nem beszívódott olajat 10-15 perc múlva egy nem szöszölődő ronggyal letöröljük, majd kiszárítjuk, legalább 6 óra, de ideális esetben 24 óra. Matt-selyem felület eléréséhez  még egy-két réteget felviszünk, betartva a száradási időt és  hagyjuk rászáradni. (Tartósabb felület elérése céljából célszerű az első olajréteget, bedörzsölni ill. becsiszolni a felületbe.)
Az olajat mindig vékonyan egyenletesen vigyük fel a felületre, a túl sok olaj lassan szárad, bebőrösödik, csúnya képet ad. A túladagolt olaj teljes kikeményedés előtt egy kevés olajjal visszaoldható…

Karbantartás: A fafelületeket az időjárástól és a használattól függően kell karbantartani. Ha a bevonat megkopik, kifakul akkor ápolásra szorul.
Az ápolás az előzőekben használt olajjal történhet ez vonatkozik a használat során keletkezett sérülésekre is. A karbantartás egyszerűen olajba mártott nem szálalódó tiszta ronggyal történő áttörlés.

Felújítás: az időjárástól és a használattól függően kell felújítani a felületet; az elhanyagolt, megöregedett elszürkült felületeket eltávolíthatjuk a biopin szürkülés eltávolítóval, vagy finom csiszolópapírral, majd egyszer ecsettel vékonyan, egyenletesen átkenjük, száradni hagyjuk.
Célszerű a felújítást ősszel elvégezni.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!