Ha ilyet vett, semmiképpen ne használja!

Magas formaldehid kioldódást mért a lengyel hatóság kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak. Az esetről a Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült.

A termék azonosító adatai:

    Megnevezése: Melamin anyagú hordozható kávésbögre bambuszrosttal
    Eredet: Kína
    Forgalmazó: KIK üzletek
    Tételszám: 71646971
    RASFF referenciaszám: 2019.2926

A hatóság felvette a kapcsolatot a termék hazai forgalmazójával, a KIK-kel  aki az anyavállalat felhívása alapján levette a polcairól a problémás terméket. Mivel a termékből hő hatására formaldehid oldódik ki, a Nébih kéri, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott bögréből ne használja azt! A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait.

A formaldehidről
A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Forrás

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!