A kávézaccban magas az ásványi anyagtartalom és nagyon gazdag nitrogénben. Emiatt hasznos tápanyag lehet a növények számára. Ha a kávézaccot a talajba keverjük, javíthatjuk annak szerkezetét, csökkenthetjük pH értékét és gazdagíthatjuk tápanyagtartalmát is Bár a kávézacc sok növény számára előnyös lehet, azonban néhánynak kimondottan nem tesz jót. Az érzékenyebbeket akár egy adaggal is tönkre tehetjük!

A lakásban vagy a kiskertben tartott növények nagy részének az enyhén savas vagy a semleges talaj az ideális, de van közöttük olyan is, amely csak a lúgos talajban érzi jól magát. Amennyiben nem megfelelő a talaj, a növények vegetálnak, és szemmel láthatóan nem érzik jól magukat. A leveleik sárgulnak, valamint a tápanyaghiány tüneteit mutatják, de az sem ritka, hogy rövid idő után elszáradnak.

A talaj pH értéke
A savanyú talaj mészben szegény, a lúgos talaj mészben gazdag és a kettő közötti talajt semleges talajnak nevezzük.
•    erősen savanyú a talaj 4,5-nél kisebb pH-nál
•    savanyú a talaj 4,5-5,5 közötti pH-nál
•    gyengén savanyú a talaj 5-6,8 közötti pH-nál
•    semleges kémhatású a talaj 6,8-7,2 közötti pH-nál
•    enyhén lúgos kémhatású a talaj 7,2-8,0 közötti pH-nál,
•    a 8,0-nál magasabb pH esetén pedig lúgos kémhatású a talajról besz
élünk.

Ezek a szobanövények nem szeretik a kávézaccot

A kávézaccnak tehát magas tápanyag és savtartalma van, ami általában előnyös a növények számára. Azonban vannak olyan szobanövények, amelyeknél nem javasolt a kávézacc használata az ültető közegben.
Az orchidea félék általában az enyhén savas talajt szeretik, de a kávézacc egy pillanat alatt tönkreteheti a növényeket. Ennek oka a nagyon magas nitrogéntartalma és az, hogy a kávézacc eltömíti az ültető közeget, így a növény nem jut elég levegőhöz, és egyéb baktériumokat is eljuttatnak a növényhez.
A fokföldi ibolya is a savas talajokat szereti, ezért úgy gondolnánk, a kávézacc szuper ötlet a virág alá. Azonban ez túl sok lehet a növény számára. A kávézacc használata csökkentheti a növény virágzását és nagyban ronthatja az egészségét.


A fikuszokat általában könnyű gondozni, azonban a kávézacc használata a talajban túl savassá teheti a növény környezetét. Ez problémákat okozhat a növény tápanyagfelvételében és gyengébbé teheti az ágakat és a leveleket.
A filodendronok a tápdús talajban nevelik, azonban a kávézacc magas tápanyag- és savtartalma miatt a talaj túl gazdag lehet a növény számára. Ez a túltápláltság a növény lassú növekedését vagy rossz egészségi állapotát okozhatja.
A begóniáknak lágy és jó vízelvezetésű talajra van szükségük. A kávézacc használata túl sűrű talajhoz vezethet, ami a begónia gyökereinek rothadását okozhatja.

 

A kertben sem szereti mindenki
A lúgos talaj olyan talaj, amelynek pH-értéke magasabb, mint 7,0. Ennek megfelelően, nem minden növény képes jól növekedni ilyen talajon. Azonban van néhány kerti haszonnövény, amelyek kifejezetten jól érzik magukat lúgos talajon. Ezeknek a növényeknek értelemszerűen nem tesz jót a kávézacc, amely savtartalmánál fogva csökkenti a talaj PH értékét.
A spárga egy kényes zöldség, de kiválóan nő lúgos talajban. A spárga termesztéséhez semleges vagy enyhén lúgos talaj javasolt
A zeller számára előnyösebb a lúgos talaj, mivel a magasabb pH-érték elősegíti a megfelelő tápanyagfelvételt és növekedést.
A kelbimbó sok helyen pont a talaj minősége miatt nem terem rendesen. Termesztéséhez a semleges vagy az enyhén lúgos talaj az ideális. A savasabb talajon apró, pici bogyókat terem csak.


A borsó jól növekszik és fejlődik a lúgos talajon. A magasabb pH-érték elősegíti a növény megfelelő tápanyagfelvételét, és ezáltal nagyobb termést eredményez.
A káposzta szintén előnyösebben növekszik a lúgos talajon. A 7,2-7,9 pH közötti talajon nagyobb és tömörebb fejek teremnek.
Ezen kívül, a bab, a brokkoli, a karfiol, a spenót és a saláta, a szőlő és a málna is kedveli a lúgos talajt, nem túl szerencsés gyakran kávézaccal kínálni őket.

 

 

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!