Bizonyos élelmiszerek megakadályozzák a fogszuvasodást, az ínygyulladást, és a fogkő képződést. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket, elfelejthetjük a fájdalmas fogorvosi beavatkozásokat!

Hagyma
A szulfidtartalma, amely erős ízéért is felelős, antibiotikus hatású. Megöli a szuvasodást okozó baktériumokat, ezenkívül védi a fogínyt a durva, sejtromboló szabadgyökök ellen. Fogyasszunk naponta nyers hagymát. A szaga közömbösítésére pedig rágcsáljunk mentalevelet, vagy petrezselymet.

Zellerszár, sárgarépa, zöldpaprika, karalábé
A rágás alaposan masszírozza a fog legrejtettebb részeit és a fogínyt. Közben fokozódik a nyálképződés, ami hatástalanítja a szuvasodást előidéző baktériumokat. A zellerszárban A- és E-vitamin található, amely mozgósítja az immunerőket a szájban is.

Zöldtea
Magas csersavtartalmának köszönhetően a zöldtea akadályozza a fogkő kialakulását és megöli a szuvasodást okozó baktériumot, fluoridtartalma pedig ellenállóbbá teszi a fogzománcot. Napi két-három csésze zöldtea, cukor nélkül mindenkinek ajánlott. Még szájöblögetőnek is kiváló, ilyenkor még erősebben kifejti a fogápoló hatását.

Mazsola
Nincs nála édesebb fogpaszta! A kutatók háromféle, olyan természetes vegyületet is találtak a szárított szőlőszemekben, amelyek a fogkőképződés ellen hatnak. Ugyanis megölik a szuvasodást és a fogínygyulladást okozó baktériumokat, mielőtt még azok a fogon megtelepedhetnének. A magas cukortartalom ellenére sem károsítják a fogzománcot.

Kivi
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően megerősíti az íny kötőszövetét, ezáltal akadályozza a vérzést. A benne levő kalcium erősíti a csontokat. Naponta fogyasszunk egy kivit, müzliben, vagy magában.

Szezámmag
A rágása során tisztul a fogazat, úgy súrolja le a foglepedéket, mint a súrolópor. A kalciumtartalmával erősíti az állcsontozatot. Másodlagos növényi hatóanyagai révén csökkenti a koleszterinszintet. Hetente többször szórj egy-egy kiskanál szezámmagot az ételbe (levesbe, főzelékbe, salátába), vagy rakjon belőle jó bőven a szendvicsekre.

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!