Míg a pókoktól vagy a bezártságtól való félelem meglehetősen gyakori, az élelmiszerekhez kapcsolódó fóbiák meglehetősen furcsák lehetnek. Nem ítélkezhetünk senki felett az irracionális félelmei miatt, de elég furcsa ha valaki szorongásos félelmet érez mondjuk egy citrom láttán.

1. MYCOPHOBIA

A gombaktól való félelem.

A gombák nem valami ijesztőek, de a mycophobiás beteg a gomba gondolatától is rosszul lesz. Arról nem is beszélve, hogy egy csiperke gomba érintésétől, akár görcsös rohamot is kaphat.

2. ALLIUMPHOBIA

A fokhagymától való félelem.

Vámpírok nem léteznek tudományos ismereteink szerint, de vannak emberek, akiket a fokhagyma látványától is kiráz a hideg. Talán hitelesen tudnák játszani azokat a jeleneteket a vámpíros filmekben, amiben a vérszívót egy füzér fokhagyma riasztja vissza, persze ennek a kellemetlenségnek nem tennénk ki őket.

3. ACEROPHOBIA

Félelmetes savanyú ételek.

Az acerophobiások elkerülik a savanyú ételeket, mint például a citrom. A limonádé, a savanyúságok valóságos borzalmat keltenek az ebben a betegségben szenvedőknek

4. ICHTHYOPHOBIA

Félelem a halaktól.

A halételek elfogyasztásától való rendkívüli félelem. Ezek a személyek semmilyen okból nem érintenének meg egy tonhal szendvicset vagy lazac salátát.

5. XOCOLATOPHOBIA

Félelem a csokitól.

Nehéz elképzelni, hogy valaki retteg a finom csokoládéktól, de vannak ilyen emberek. Biztosak lehetünk benne, hogy ez az egyik leginkább rendkívüli és érthetetlen fóbiás betegség.

6. DEIPNOPHOBIA

 

A vacsorai beszélgetésektől való félelem

Van hogy nincs kedvünk beszélgetni, de a deifnófóbiás beteg nem eszik társaságban, mert retteg a vacsora közbeni beszélgetésektől. Számomra ez a fóbia a legmegérthetőbb, ha egy-egy kellemetlen társasági vagy családi beszélgetésre gondolok.

7. CARNOPHOBIA

Félelem a hústól.

Nem (csak) a vegetáriánusokra vonatkozik. Míg sokan a saját döntésük alapján nem esznek húst, a carnophobiásokat szó szerint rettegés fogja el már a hús gondolatától is

8. ALEKTOROPHOBIA

A csirkéktől való irtózás.

A csirkétől való félelem meglepően gyakori, de mivel kevés tudományos vizsgálat történt ez ügyben, nehéz leírni a betegség pontos okait, jellemzőit. Az ebben szenvedő betegek gyakran félnek, hogy a tollas madarak megtámadják és halálra verik őket.

9. MAGEIROCOPHOBIA

A főzéstől való félelem.

Néhány embernek erős félelme van az ételkészítéstől. Már a főzés elképzelése is bénítóvá válik. Az esetek nagy többségében gyermekkori traumára vezethető vissza ez a fóbia is. Mondjuk egy japán mérges bőrű hal elkészítésétől bárkit kiverne a víz...

10. CIBOPHOBIA

Az élelmiszerektől, étkezéstől való félelem.

A leginkább kellemetlen az élelmiszerfóbiák közül. A cibofóbiások általában nagyon sokféle ételre allergiásak. Ez a fóbia természetesen halálos is lehet, ha nem kezelik. A beteg nem hajlandó enni, így a táplálása nagyon nehéz feladat elé állítja a környezetét.

 

Sajnos bármilyen fóbia kialakulhat az emberben. Így a fóbiák sora végtelen lehet. Szerencsére a legtöbb fóbia pszichológus segítségével elég jól kezelhető.

 

n

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!