Szakértők összeállítottak egy listát olyan egészséges élelmiszerekről, amiknek tisztában vagyunk az egészségvédő hatásaival, azt is tudjuk, hogy rendszeresen enni kellene, de mégis alig fogyasztjuk őket.
Tény, hogy sok olyasmi is szerepel a listán, ami nem mindig és mindenhol kapható, de többségükhöz azért hozzá lehet jutni. Azokat soroltuk fel, amik különösebb nehézség nélkül a legtöbb helyen beszerezhetők.

1. Cékla és vörös spenót
Gazdag folát tartalmuk és a bennük lévő vörös pigmentek miatt rákmegelőző hatással bírnak. Legjobb nyersen fogyasztani, például salátába reszelve, mert a főzéssel sokat veszítenek antioxidáns hatásukból.

2. Káposzta
Sok szulforafén nevű anyagot tartalmaz, ami serkenti a rákmegelőző enzimek termelődését. Ezt is nyersen érdemes fogyasztani, reszelve szendvicsekbe vagy salátába tehetjük.

3. Mángold
Az egyik legjelentősebb zöld leveles zöldség, és tele van karotinoiddal, ami a szemek egészségét biztosítja. Aprítva is fogyasztható, vagy akár olajban pirítva.

4. Fahéj
A fahéj az illata és aromája mellett sokat segít a vércukor és a koleszterin szinten tartásában. Érdemes fahéjjal meghinteni a kávét, vagy például a zabpelyhet.

5. Gránátalmalé
Nagyon magas az antioxidáns tartalma, és csökkenti a vérnyomást. Hűtött italként bármikor fogyasztható.
zoldseg16. Aszalt szilva
Antioxidánsokban gazdag, amit akár egyszerűbb ételekkel megsütve is ehetünk.

7. Tökmag
Növény tápanyagokban rendkívül gazdag, kitűnő magnéziumforrás. Sok ásványi anyagot is tartalmaz, ami hozzájárul a hosszú és egészséges élethez. Pörkölve fogyaszthatjuk magában, vagy saláták mellé is szórhatjuk.

8. Szardínia konzerv
Elképesztően magas az omega-3 zsírsavtartalma, gazdag kálciumban is, és gyakorlatilag nem tartalmaz higanyt. A szardíniában vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és mangán valamint a B vitaminok is megtalálhatók. Az a legjobb, ha napraforgó vagy olíva olajjal készültek. Fogyaszthatjuk magában, salátába, pirítósra is tehetjük, de készíthetünk belőle szendvicskrémet mustárral és hagymával.

9. Kurkuma
A fűszerek királyának is nevezik, mert gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik. Tojásrántottába és zöldséges ételek fűszerzéséhez is kiváló.

10. Áfonya
Állatokon végzett kísérletek bizonyították, hogy segít a memória megőrzésében. Hasznos összetevőtartalmának nagy része fagyasztáskor sem vész el. Keverhetjük joghurthoz vagy szójatejhez, de magában a leghatásosabb.

11. Sütőtök
Alacsony a kalóriatartalma, de magas a rosttartalma, ami tele van az immunrendszert erősítő A-vitaminnal. Sütve és nyersen is fogyasztható, a kifacsart leve pedig imádnivaló. ★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!