Ezzel a módszerrel hajunk egészségesen csillogó marad.

Ugye Ön is járt mát úgy, hogy egy dús, selymes, gubancmentes hajözönt ígérő reklám után, fellelkesülve rohant az első drogériába. Majd otthon hajmosás után a keserű tapasztalat: na, ez is olyan mint a többi…
A csalódás könnyen elkerülhető, ha birtokában vagyunk néhány hasznos információnak hajunk felépítéséről, funkciójáról.A haj felépítésében nem különbözik a testünkön található többi szőrszáltól. A bőr szerves része, belőle nő és táplálkozik. A hajszálak gyökere néhány mm-rel a bőr felszíne alá nyúlik, az irha és a bőr alatti kötőszövet határának közelében végződve. Maga a hajszál itt egy védőburokba van ágyazva, ez az ún. folliculusnak. Ez alul kiszélesedik, és hagyma formájú alakzatot hoz létre, amit ezért hajhagymának is nevezünk. A hajhagyma alsó részében található az a kis egység, a papilla amely lényegében a hajszál központi vezérlőegységének tekinthető. A papilla az őt ellátó kapillárisokkal, nyirokerekkel és idegekkel együtt meghatározza a haj minőségét, növekedési sebességét, élettartamát stb. Az itt képződő, és innen leváló sejtek gyors ütemben haladnak a felszín felé, ez a haj növekedésének folyamata.

Azonban minden hajszálnak saját életciklusa van, és ciklusonként három fázisból áll egy hajszál „élete”. Az aktív növekedési fázis kb. 4-8 évig tart, hajszálanként eltérően. Ezután a hajhagyma működése csökken, majd átmenetileg megszűnik, a hajszál pedig kihullik. Az aktív és az inaktív fázis között ez az átmenet gyorsan megtörténik. Ekkor a hajhagyma ún. pihenő stádiumba került, ami átlagosan 100 napig tart de lehet ennél jóval hosszabb is, évekig, vagy akár évtizedekig is nyúlhat.  Szerencsére ez a háromfázisú ciklus minden hajszál setében eltérő. Ha nem így lenne, egyszerre hullana ki minden hajszálunk, ha elérkezik a pihenési fázisuk. Átlagosan naponta 50-100 hajszál ér az aktív növekedési fázis végére, és hullik ki. A hajhagymáknak kb. 10%-a van a pihenési fázisban, 90% pedig aktív, amit a hajszálak növekedése jelez.
S hogy mindez mit jelent a samponreklámok szemszögéből? Például azt, hogy legyen tele bármilyen provitaminnal és adalékanyaggal, nem tud csodát tenni károsodott hajunkkal. A hajhagyma kivételével minden hajszál „halott” anyag. Hiába kenegetjük bármivel nem fog beépülni és „belülről regenerálni a hajszálakat”. Ha egyszer egy hajszál kiszáradt, az károsodott marad, amíg ki nem hullik, vagy le nem vágjuk. A samponok titka abban rejlik, hogy különböző felületsimító anyagokat tartalmaznak, melyek kisimítják átmenetileg a hajszálon „felkunkorodó” sérült szarulemezkéket. A balzsamok is ugyanezt teszik, egy olyan felületkezelő anyag segítségével, amely csúszóssá teszi a hajszálakat, ezért könnyebb kifésülni.
Valójában nincs olyan sampon és balzsam, amely egy kiszáradt, kócos szénaboglyából egészséges hajat „varázsol”. Ha ez a célunk, akkor a hajat ott kell táplálni vitaminokkal és nyomelemekkel, ahol valóbban él: a hajgyökereknél. Ennek a legmegfelelőbb módja a kiegyensúlyozott táplálkozás, hiszen a hajhagyma „belülről” szívja fel a tápanyagokat.
És ha elértük a célunkat, s hajunk egészségesen csillogó, tudni kell meg is őrizni azt.

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!