Sokan szenvednek ebben a betegségben, de van rá megoldás!

Az egyik legkellemetlenebb betegség az arcüreggyulladás, annak is a krónikus változata. Sokan szenvednek ebben a betegségben, hűvös, esős, párás időben sajnos könnyen kiújul.

Az arcüreggyulladás tünetei

Kezdeti tünet lehet az arc feszülő érzése. Ha az arc vagy a homlok érzékennyé, esetleg duzzadttá válik, illetve ha általános tünetek (gyengeség, láz) alakulnak ki, akkor már biztos, hogy arcüreggyulladás alakult ki.

Az arcidegek lefutása miatt a fájdalom a felső fogakba is sugározhat. A rostasejtek érintettsége szemüregi, vagy szemfájdalommal is járhat, a homloküreg gyulladása pedig homloktáji fájdalmat okoz, mely a szemüreg felső részének nyomására fokozódik.

Súlyos esetekben a gyulladás nem marad a nyálkahártyán belül, hanem a csontot is érinti, mely esetben az antibiotikus kezelés, esetenként a műtéti beavatkozás már mindenképpen része a terápiának. Ilyen esetben nem szabad természetes módszerekkel kísérletezni.

Mik okozhatják az arcüreggyulladást?

Az ok általában a náthás váladék besűrűsödése, vagy felülfertőződése, épp ezért nagyon fontos a korai intenzív nyákoldás, orrcseppezés és a rendszeres orrfújás.

Az arcüreg gyulladását a felső fogak gyökerének gyulladása is okozhatja, mivel a fertőzés a csont felől is az arcüregbe törhet.

Az arcüregi polipok jelenléte, illetve orrsövény-ferdülés szintén hajlamosít a betegségre, így krónikus orrdugulás, vagy ismétlődő arcüreggyulladás esetén ezek kivizsgálása javasolt lehet.

Kezelése:

Használjunk orrcseppet minden náthás folyamat esetén, és ügyeljünk az orr megfelelő ürítésére. A duzzanatot is csökkentő orrcseppek 3-4 óránként történő alkalmazása sok esetben segít elkerülni az antibiotikus kezelést. Javasoljuk a himalája sóból, és grapefruit cseppből saját kezűleg készített orrcseppet.

Az infralámpa használata szintén sokat segíthet, ezt azonban nem kell túlzásba vinni. Napi 2-3-szor 10-15 percnél többet nem érdemes használni, ennél hosszabb idő ugyanis már inkább fokozni fogja a gyulladást. Az infra sugarak nem állnak meg a bőrnél, hanem bejutnak az arcüregekbe, illetve az arccsontok szövetállományába is. Ott fokozzák a keringést, segítik a nyák elfolyósítását, ezáltal elősegítik a gyógyulási folyamatot.

Gondoskodjunk hálószobánkban a megfelelő páratartalomról, ehhez legjobb, ha párásító készüléket vásárolunk.

A kamillás inhalálás is ugyanilyen módon segíthet, a gőzhöz azonban nem szabad túl közel hajolni. Ez inkább már irritáló hatású a nyálkahártyára, amivel ellentétes hatást érünk el.

A C-vitamin használata, mint minden gyulladásos folyamatnál, úgy arcüreggyulladás esetén is elengedhetetlen. Ekkor is a 2x1000 mg minimális mennyiség javasolt.

A grapefruitmag kivonat nem csupán orrcseppként, hanem belsőleg is alkalmazható 3x20 csepp dózisban. Széles baktérium ellenes hatásspektruma itt is előnyünkre válik!

Az alábbi élelmiszerek mustárolaj-glikozidokat tartalmaznak, így természetes módon segítenek legyőzni a kórokozókat, köptető hatásúak, és vitaminokkal látják el a szervezetet: citrom, narancs, gyömbér, zsázsa, póréhagyma, metélőhagyma (snidling), medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, és torma.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!