Ki ne esett volna már abba a helyzetbe, hogy a felvágottakra ráunt a család. A gyerekek tízórais szendvicsébe is sokan azt gondolják, hogy csak húsfélék kerülhetnek. A téli hónapokban még nagyobb szükségünk van a vitaminok és rostok bevitelére. Pár perc alatt új ízeket varázsolhatunk egy botmixer segítségével. A receptek tárháza igen széles, mindenki kedvére válogathat, de az alapanyagok különböző problémákra jelentenek gyógyírt, így érdemes átolvasni, hogy melyik kerüljön az asztalra.

Humusz: alapja a csicseriborsó. Többek között szezánmag és olivaolaj hozzáadásával készül. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. Mind a csicseriborsó, mind pedig a szezámmag előnyös hatással van a vér koleszterin- és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében, sőt kezelésében is.

 

Avokádókrém: Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren, vagy összetörve egy kis citromlével esetleg chili szósszal. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Kőrözött: paprikával és köménnyel elkevert túrókrém. Sovány változatában több a kalcium, mint a félzsíros és zsíros fajtákban. Tíz dekagramm félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint egy pohár (2,5 deciliter) tej. Ráadásul tejcukortartalma 20-40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bár a panaszmentesen fogyasztható laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése. Tejcukortartalma egyébként még a joghurténál és a kefirénél is alacsonyabb. A tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúróé.

 

Padlizsánkrém: Az egészséges padlizsán arról ismert, hogy víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony. Vagyis, ideális a fogyókúrázók számára. Káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz. A padlizsán magas víztartalma okán megfelelő hidratáltsággal látja el a bőrt, de a hajra nézve is jótékony a hatása. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának esélyét. Nagymértékben leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít – mindezzel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez.

Igen hatékony a vércukorszint szabályozásában valamint a glükóz felszívódásának kontrollálásában. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára ideális választás. Megelőzi a szívkoszorúér-betegségek kialakulását.

 

Sajtkrém: Mint a legtöbb tejtermékben, a sajtok nagy választékában is megtalálható a magas fehérjeforrás – különösen jó hír ez testépítőknek, profi sportolóknak és vegetáriánusoknak, akiknek szükséges van a plusz energialöketre. A fehérje teltségérzetet okoz, segít a csontok és az izmok fejlődésében, ráadásul az étvágyat is csökkenti. A legtöbb sajtnak magas a kalcium- és D-vitamin tartalma – utóbbi segíti a testünkbe kerülő kalcium felszívódását -, de a cink, a  foszfor, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- (menakinon) is jelentősen befolyásolja a csontképződést és az immunrendszer megfelelő működését. A kemény sajtok magas kalciumtartalma és a lactobacillus rhamnosus nevű aktív baktérium együttesével, megölik a fogakon letelepedő, szuvasodást okozó bacikat, így szépítik a fogakat. Segít a vércukor egyensúlyának fenntartásában, épp ezért a cukorbetegeknek is rendkívül ajánlott a sajtok fogyasztása! A tejtermékek általában alacsony glikémiás indexszel járnak, nem emelik fel a vércukor szintjét, ezért kitűnő snacknek bizonyulnak. A „normál” sajtok mellett ráadásul a feldolgozottak (pl. amerikai lapka sajtok) is szuperek a diabéteszeseknek, hiszen kevés bennük a szénhidrát (kb. 1 g) – erre pedig a cukorbetegeknek szintén figyelni kell.

 

Sárgarépakrém: A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor. A vitaminban gazdag, mely hiány tünetei egyebek mellett a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság.

Olivakrém:  Az olívában található telítetlen zsírsavak gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak. Mindemellett az olívabogyó fogyasztása a fogyókúra során is hasznos lehet, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, továbbá gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszünk a kelleténél. Nemcsak alacsony kalóriatartalma okán (10 dekában kb. 150 kcal) ajánlott kiemelt szerepet adni az olívabogyónak, az olajában lévő zsírsavak ugyanis még étvágycsökkentő hatásúak is.

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!