A térdfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, sok különböző probléma állhat a kialakulásának a hátterében, ráadásul minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a rendszeres térdfájásra.

A fájdalomra koncentrálva hajlamosak vagyunk azonban elkövetni néhány hibát, amelyektől sajnos csak még rosszabb lesz az állapotunk.

1. hiba: Azt reméljük, a pihentetéssel és kíméléssel elmúlik a térdfájás
Természetesen, vannak olyan problémák, melyeknél a felépülés fontos része, hogy ne terheljük tovább a térdünket, ám ez általában inkább a sérülésekkel kapcsolatos térdfájás terápiájának a része. Ha a porckopás okozza a térdfájást, a túlkímélés, túlpihentetés csak tovább ronthatja az állapotunkat! Nagyon jellemző például, hogy az érintett fájdalma, a térd duzzanata reggel, pihenés után a legintenzívebb, és idővel, ahogy mozgunk, az ízületek is „bemelegednek”, a fájdalom csökken.

A rendszeres testmozgás segíthet megszabadulni néhány plusz kilótól, ami szinte azonnal érezhető javulással jár, de a kíméletes mozgás segít megőrizni az ízületek hajlékonyságát, erejét, sőt még az ízületek közélében lévő izmokat is erősíti, az erős izmok pedig stabilizálják és védik az ízületeket. Érdemes olyan gyakorlatokat választani, amelyek nem terhelik túl az ízületeket. 

2. hiba: Csak a fájdalomcsillapítóktól várjuk a megoldást
Az valóban igaz, hogy a fájdalomcsillapítók segítségével elviselhetőbbé válnak a hétköznapok, de ezek szedése a térdfájás okát, például a porckopást nem szünteti meg. Vagyis, ha szeretnénk visszanyerni (legalább részben) a mozgékonyságunkat, akkor nemcsak a fájdalommal, de az azt kiváltó problémával is foglalkoznunk kell! Bár a porckopás nem visszafordítható folyamat, lelassíthatjuk azt.

Csökkentsük a térdízületekre nehezedő terhelést, vagyis szabaduljunk meg a felesleges kilóktól (már az is jelentős eredményekkel járhat együtt, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát leadjuk), mozogjunk rendszeresen, használjunk hideg vagy meleg borogatást, sajátítsunk el valamilyen relaxációs technikát (a stressz fokozhatja a tüneteket), szedjünk a porcot védő, azt visszaépítő étrend-kiegészítőket , például glükozamint.

3. hiba: A térdfájás az öregedés természetes velejárója, így nem is érdemes vele foglalkozni.
Egyáltalán nem segítünk saját magunkon, ha megpróbálunk tudomást sem venni arról, hogy gyakran fáj a térdünk! Bár az igaz, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a porckopásra vagy az ízületi gyulladásra, nem szabad ezt természetesnek vagy elkerülhetetlennek tekinteni!

Minél korábban sikerül megállapítani, miért fáj a térdünk, annál korábban megkezdhetjük a terápiát, vagyis sokkal könnyebben visszaállíthatjuk a mozgás képességét (vagy annál kevesebbet veszíthetünk el ebből). Ehhez kapcsolódhat az a tévhit is, hogy ha valakinek fáj a térde, elkerülhetetlen a műtét. Azonban a térdfájást sok dolog okozhatja, a műtét csak néhányra jelenthet megoldást ezek körül, és a műtétet a legtöbb esetben csak akkor javasolja a szakorvos, ha más módszerek nem hozták meg a kívánt eredményt

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!