Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális betegsége, melyet görcsös hasi fájdalom, a székletürítés zavara (heves hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és a has feszülésével járó puffadás jellemez. AZ IBS hátterében részletes vizsgálatokkal sem lehet igazolni szervi elváltozást. Fontos, hogy a diagnózist alapos kivizsgálás előzze meg, mert számos megbetegedés esetén tapasztalhatók hasonló tünetek, kezelésük azonban eltérő lehet.

Az IBS okozta panaszokat gyakran kísérik testi és lelki megterhelések, például testsúlyproblémák, stressz, harag, szorongás, depresszió, alvászavarok, migrén. A 21. századra népbetegséggé vált, hazánkban mintegy 1,5-2 millió ember szenved tőle. Általában fiatal felnőtt korban kezdődik, de előfordulhat már serdülőkorban és nem ritka idősebb életkorban sem.


Az IBS okát még nem ismerjük pontosan. Elképzelhető, hogy a szokásostól eltérő bélmozgásokat fájdalomként éli meg a beteg, de a bél fokozott érzékenysége (irritabilitása), az összerendezett bélmozgás zavara vagy a fokozott fájdalomérzékelés is szerepet játszhat. Az újabb kutatások az IBS okának az agy és a bél közötti információcsere zavarát tartják, melyben a szerotoninnak van kulcsszerepe. Az örömhormonnak is nevezett vegyület felelős egyes bélfunkciókért és a fájdalom érzékelésének szabályozásáért is, ezzel magyarázható, hogy a normális emésztési folyamatok is fájdalommal járnak. Szerepet játszhat továbbá a tünetek létrejöttében a bélflóra összetételének és a bél áteresztőképességének megváltozása is.

Táplálkozás
Korunk civilizációs étrendje (túlzott fehérje-, szénhidrát-, zsírbevitel; izgatószerek – kakaó, csokoládé, finomított cukor –, adalékanyagokkal dúsított ételek) jelentősen károsítja az emésztés folyamatát, az anyagcserét és a bélflóra állapotát. Ha az emésztés nem kielégítően működik, akkor a hiányos lebontás során a bélben méreganyagok keletkeznek, amelyek irritálhatják a bélfalat, helyileg alacsony intenzitású gyulladást idézhetnek elő, ami az egész szervezetre fokozott terhet ró.
Az irritált bél fala átjárhatóvá válik olyan anyagok számára, amelyeknek nem szabadna a vérben megjelenniük. Ennek következtében az immunrendszer készenléti állapota fokozódik, megnő az esélye az allergiás reakciók és az irritábilis bél szindróma kialakulásának.
Vizsgálatok igazolták, hogy az IBS-ben szenvedőknél fokozott a bélfal áteresztőképessége, különösen azon betegeknél, akik hasmenéses tüneteket mutatnak.
A bél áteresztésének fokozódása okozhat még májműködési zavart és elégtelen hasnyálmirigy-működést is. A kiváltó ok felderítése és kiküszöbölése mellett ezért a máj és a hasnyálmirigy hatékony támogatása is javasolt.
Érdemes továbbá kerülni a könnyen rothadásnak induló, magas fehérjetartalmú ételeket (húsokat, tojást, tejtermékeket stb.). Ezen ételek elhagyása hozzájárul az emésztőcsatorna terhelésének csökkentéséhez és a normál bélflóra helyreállításához, míg a rostban gazdag, összetett szénhidrátok (barna kenyér, barna rizs, müzli, gabonakásák), nyers zöldség- és gyümölcsfélék segítik annak helyreállítását, regenerálódását. Kerülni kell tehát az egyoldalú étrendet, és ajánlott törekedni a változatos és sokrétű táplálkozásra.


A különböző táplálékok párosítása, valamint az étkezések gyakorisága – sőt már az étkezés minősége (nyugodt körülmények, alapos rágás stb.) is – kihat az emésztési funkciókra, ezáltal a mikrobák életfeltételeire is. Fontos a helytelen ételkombinációk kerülése és a mikrobiom (mikrobák – baktériumok, vírusok, gombák – összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek) egyensúlyának helyreállítása, amely a megfelelő probiotikumok fogyasztásával is segíthető.
A magas rosttartalmú, a bél nyálkahártyáját nem irritáló ételek és napi két liter víz fogyasztása segíti a kiegyensúlyozott bélmozgást és megszünteti a székrekedést. A zöldségek és gyümölcsök megfelelő mértékű fogyasztásával pedig növekszik az emésztőenzimek és az esszenciális zsírsavak szintje szervezetünkben.

Fitoterápia
A mirha gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és gombaölő hatású, csökkenti a simaizom izmainak feszültségét, a bélösszehúzódások számát és enyhíti a bélgörcsöket.
A gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású kamilla gyakran segít görcsös fájdalmak esetén és a nyálkahártya gyulladásakor. Az említett növényekből napi két csésze tea fogyasztása javasolt.
Az orvosi szén gátolja a gyulladásos folyamatokat és hozzájárul a bél méreganyag-tartalmának csökkentéséhez.  Fogyasztása napi 2×1 teáskanálnyi mennyiségben ajánlott, bő vízzel fogyasztva.

Homeopátia
IBS esetében homeopátiával eseti és tüneti módon is tudunk segíteni. Puffadás enyhítésére a Lycopodium, a China vagy a Nux vomica, hasmenés ellen a Nux vomica vagy az Arsenicum album a megfelelő szer. Székrekedésben a Natrium muriaticum támogatja az elengedés folyamatát. Mindegyik esetben D12-es vagy C9-es erősségből kell szükség esetén 5 golyót elszopogatni. Heves hasi görcsök esetén kitűnő eredményre vezet 5 golyó, meleg vízben feloldott Magnesium phosphoricum, lassan kortyolgatva.

Antropozófus orvoslás
Jótékony hatású a kilenc gyógynövény erejét egyesítő Iberogast csepp, melyből 3×20 cseppet fogyasszunk folyadékban oldva. Emellett puffadás esetén Melissa- (citromfű-) olajjal is bekenhetjük, majd finoman átmasszírozhatjuk a hasat.

Schüssler-sók
A Kalium muriaticum a sejtek méregtelenítésében segít és megnyugtatja a gyomor-bél rendszer nyálkahártyáját. A Natrium sulphuricum segíti a hasnyálmirigy, az epehólyag és a máj működését és ezen keresztül támogatja a bél normál működését is. A Natrium muriaticum a folyadékháztartás rendezésével segíti a nyálkahártyák regenerálódását és felépítését.  A Natrium bicarbonicum a sav-bázis egyensúly rendbetételével enyhíti a nyálkahártyák irritációját. A fenti sókból szájon át naponta 2-2 tabletta szedése javasolt.
 
Bach-virágterápia
A következő Bach-virágesszenciák ajánlottak az IBS-ben szenvedők számára: a tárnics esszencia reményt, bátorságot ad, erősíti az akaratot, kitartóvá tesz. A vadalma esszencia a méregtelenítést szolgálja, megtisztít, megkönnyíti az önelfogadást. A sülzanót esszencia reményt ad, tettekre sarkall, élni akarással tölt el, növeli az életerőt.  A gyertyán esszencia segíti a változtatást, a helyes önértékelést, és kimerültség ellen is hatásos. Az olajfa esszencia segít energiával ellátni a szervezetet, új ösztönzést ad az élethez. A bohócvirág esszenciája támogatja a bátorság erényét, felbecsülhetetlen segítség szorongásos esetekben, fóbiáknál. A megfelelő virágokból készített keverékből napi 2×4 csepp szedése javasolt szájon át.

Lelki háttér
Irritábilis bél szindróma esetén az életesemények lelki feldolgozása akadályba ütközik. A gondolatok „megemésztésének” nehézségét érzelmi túltelítettség kíséri. Az önmarcangolás, az aggódás, sőt a rettegés is gyakori jelenség, a beteg örökös bizonytalanságban él. Ragaszkodik a régi dolgokhoz, kapcsolatokhoz és az ezek elvesztésétől való félelem áthatja mindennapjait. Az alábbi mondatokat naponta többször ismételve és átélve segítségül hívhatjuk azok pozitív, gyógyító erejét: „Ellazulok és hagyom, hogy az élet átjárja egész lényemet.” „Bízom az életben, biztonságban vagyok.” „Szabadon és könnyedén engedem el a régit, és boldogan fogadom be az újat.”

Váradi Tibor
és a Napfényes Gyógyközpont munkatársai

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!