Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. Egyre több mozgás stúdió, edzőterem és sport klub elérhető. Talán pont a bőség zavara miatt olyan nehéz az első lépést megtenni. Íme, egy kis segítség.

Az elmúlt években, hazánkban is nagy fejlődésen ment át a sportok iránti nyitottság. Akár hétvégi programokat akár a sporteszközök tárházát vesszük figyelembe. Hiába a kifogás, egyre elérhetőbb a sport.

Az egészség egyik alappillére a mozgás. Mindenki, aki fittebbé szeretne válni, bele kell építenie a mindennapjaiba. Függetlenül életkortól, nemtől vagy testalkattól. A leg fontosabb a fokozatosság, és az, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami hosszú távon is az életünk része lehet. Ha belátjuk, hogy reggel képtelenek vagyunk korán kelni, akkor ne a reggel 6 órás időszakra váltsunk uszoda bérletet, és ha tudjuk, hogy a munkánk miatt fizikailag elfáradunk a nap végére, akkor nem érdemes utána egy állóképességi edzésre „beugrani”.

Az aktív pihenés skálája igen széles. A kezdőtől az újrakezdőn át, a „megszállott haladóig” mindenki kedvére válogathat. Akinek bármilyen egészségügyi problémája volt vagy fennáll, mindenképpen egyeztessen előtte orvosával. Akik a nagyon hangzatos életmód váltásba kezdenek, mindenképpen kérjék ki orvosuk, dietetikus vagy egy edző tanácsait. Ám nem kell ennyire messze menni, az első lépésként kevésbé intenzív, nagyobb befektetés nélküli, mégis élménydús programot érdemes választani. Ilyen lehet a kirándulás, télen szánkózás, hosszabb séták, nordic walking. Nagy motiváció lehet, ha ismerősökkel, barátokkal, családdal közösen szervezzük ezeket.

Akik haladók, vagyis már rutinosan válogatnak az edzőtermek programjai között, nekik is érdemes fontolóra venni, hogy milyen távol van a sportolási lehetőség. Sokan a munkahely közelében, ebédszünetben sportolnak, vagy a haza felé úton találnak szimpatikus helyet. Fontos, hogy a kitűzött célokkal összhangban legyen a realitással. Érdemes csoportos programokon részt venni, hogy egymást motiválva fejlődhessünk.

Azoknak, akik heti hat - nyolc órát fordítanak aktív sportolásra (vagy többet), ajánlatos több folyadékot, vitaminokat bevinni a szervezetbe. Edzőtársak, szakemberek tapasztalatain kívül, a saját szervezetünk megfigyelésével érhetjük el a kívánt eredményeket. Ami sokszor feledésbe merülhet, és nem kap elegendő szerepet, az a regeneráció. Az SMR henger helyes használatával a masszázshoz hasonló frissítést kapják izmaink és izületeink. A helyes étrend kialakítása és a megfelelő edzések végrehajtása nem egyszerű feladat az egyéb teendők mellett, de a célban érve az ember kárpótolva érzi magát.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!