Sokan kezdtek el kenyeret, péksüteményeket és egyéb finomságokat sütni a járvány okozta „háziőrizet” idején. A több otthon töltött idő bizonyára Olvasóinkban is felébresztette az eddig szunnyadó tehetséget és sokan kísérletezésbe kezdtek. És bizonyára olyanok is vannak köztük szép számmal, akik már jóideje késztetést éreznek egészségesebb ételek fogyasztására.

BIO - természetesen
Az egészséges kenyér és sütemény története nem a dagasztótálban, hanem a szántóföldön kezdődik, hiszen az étel minőségét alapvetően meghatározza az alapanyagok minősége. Két legfontosabb szempont, hogy ételünk kellő mennyiségben tartalmazza a létfontosságú anyagokat, ugyanakkor ne tartalmazzon egészségkárosító növényvédő szer maradványokat és egyéb méreganyagokat. Ez pedig a nyersanyagok előállítási módján múlik, semmilyen konyhai csalafintasággal nem tudjuk elfedni vagy kijavítani. Az alábbiakban a lisztekről fogunk írni, de a fenti szempontok természetesen minden alapanyagra érvényesek, valamint arról, hogy saját készítésű kenyereinkhez, süteményeinkhez miért érdemes BIOlisztet használnunk. Nézzünk hát a liszteszsákok és zacskók mélyére!

Miért jobb a BIOliszt?
A biolisztet biogabonából őrlik, amelyet az ökológiai gazdálkodás jogszabályi előírásainak megfelelően termesztettek. Mik a legfontosabb különbségek a szokványos minőségű gabona előállításához képest?
∙ Nemcsak a termés mennyisége, hanem a minősége is fontos. Az egyoldalú tápanyag ellátást és hosszú távú talajpusztulást okozó műtrágyák szóba se jöhetnek. A biogazdaságokban a tápanyag-utánpótlás természetes anyagokkal történik, ami kedvezően hat a termés beltartalmi értékére, többek közt ásványi anyag tartalmára, beleértve a létfontosságú nyomelemeket is.  
∙ Az ökológiai gazdaságokban a gabonafélék termesztése a vetésforgóba illesztve történik, ez a növényvédelem alapja és nem a vegyszerhasználat. Az azonos betegségre vagy kártevőre érzékeny haszonnövények csak több év elteltével kerülnek egy adott területre, vagyis „nem kínálják tálcán” a kártevőknek, kórokozóknak a lakomát.
∙ Ha a megelőző növényvédelemi intézkedések kevésnek bizonyulnának, akkor is csak néhány olyan készítmény jöhet szóba, amit a jogszabály ökológiai gazdálkodáshoz engedélyez. Biogabonák termesztéséhez kén- és rézkészítményeket szoktak felhasználni, valamint egy olyan baktérium alapú növényvédő szert, amely egyes rovarkártevőkre hat csak, számunkra azonban veszélytelen.  
∙ Vegyszeres gyomirtásra nem kerülhet sor, mert csak így kerülhető el, hogy a gyomirtó maradványa bekerüljön a táplálékunkba és a vizekbe. Gyomirtás helyett gyomgyérítés történik, elsősorban mechanikus módszerekkel.

Fehérliszt vagy teljes kiőrlésű?
Mindkét féle liszt kapható bioban, van, aki ezek keverékéből süt. Azoknak, akik teljes kiőrlésű lisztből sütnek, még inkább érdemes ragaszkodni a BIOminőséghez, mert a növényvédő szer maradványok nagyobb mennyiségben vannak jelen a gabonaszem héjában, mint belsejében.

Őrölhetünk otthon is
Ha van otthon házi malmunk, gabonaőrlőnk, érdemes szemes BIOgabonát venni és közvetlenül sütés előtt őrölni, mert így az értékes anyagok jobban megmaradnak, hiszen csak rövid ideig vannak kitéve a levegő oxidáló hatásának. A házi malmok, gabonaőrlők jól elboldogulnak a legtöbb gabonafélével. Az otthoni gépekkel teljes kiőrlésű lisztet tudunk csak előállítani. Ha valaki idegenkedik a teljes kiőrlésűtől vagy még csak most kezd barátkozni vele, akkor egy szűrővel kiszitálhatja a nagyobb korpa darabokat, így félbarna lisztet kapunk.

BIOgabonát, BIOlisztet az Ökopiacról
Kenyérsütéshez leginkább őszibúza, tönköly és rozs jöhet szóba. Változatos süteményeket, palacsintákat süthetünk zabból, kölesből, hajdinából. Ezek mind beszerezhetők a Biokultúra Ökopiacon.
Kövesse a Biokultúra Ökopiac híreit a facebookon! www.facebook.com/okopiac

Magyar Biokultúra Szövetség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
1/214-7005
www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg
[email protected]
www.biokultura.org

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!