Vedd észre, ha hiányzik a szervezetedből! Ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő D-vitamin szint.

A D-vitamin-hiány fő tüneteit gyakran más betegségeknek tulajdonítják. De más vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt ez a zsírban oldódó tápanyag segíti a létfontosságú rendszerek működését a szervezetben.

D-vitaminhoz természetes módon úgy juthatunk, ha a bőrünket elég napfény éri, de megtalálhatjuk bizonyos élelmiszerekben és táplálék-kiegészítőkben is. Ez a tápanyag elengedhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához – ez a két ásványi anyag erősíti a fogakat és a csontokat.

Ugyanakkor a D-vitamin létfontosságú többek között az izmok, az agy, a szív és más szervek optimális működéséhez is.

A probléma az, hogy nem mindenki képes a megfelelő mennyiségű D-vitamint asszimilálni. Ez a hiány pedig bizonyos tüneteket és egészségügyi problémákat okozhat, amelyek súlyosabbá is válhatnak, ha nem küzdjük le idejében a problémát. Ezért fontos ismerni a D-vitamin-hiány fő tüneteit, hogy megtehesd a szükséges lépéseket a létfontosságú tápanyag pótlására. Lássuk, melyek ezek.

1. Az izmok és a csontok gyengesége

Az izmok és a csontok törékennyé válnak, ha a D-vitamin szintje jelentősen csökken. Ennek oka, hogy egyensúlyhiány lép fel a szervezet magnéziumszintjében – ez az ásványi anyag elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.

2. Depresszió

A D-vitamin-hiány olyan tünetekkel jár, mint az ingerlékenység, depresszió és a hirtelen hangulatváltozások. Ez a tápanyag részt vesz a jólét állapotát biztosító hormonok szekréciójában, ezért a hiánya hatással lehet a mentális egészségre.

3. Gyulladások és fájdalom

Sok más nélkülözhetetlen tápanyaghoz hasonlóan a D-vitamin is szabályozza a szervezet gyulladásos folyamatait, segít megelőzni a fájdalomra és az ízületi betegségekre való érzékenységet. Ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, az hajlamossá tehet az említett problémákra, és megnehezíti a krónikus fájdalom enyhítését.

4. Fogproblémák

Ahogy azt már korábban említettük, a D-vitamin-hiány megakadályozza a kalcium felszívódását és felhasználását a fogak megerősítésére, növelve a fertőzések, a fogszuvasodás és a fogak elvesztésének kockázatát. Ezek a problémák gyulladást, irritációt és fogínyvérzést is okozhatnak.

5. Magas vérnyomás

Vérnyomás-emelkedés esetén figyelembe kell venni a problémához kapcsolódó összes lehetséges táplálkozási hiányosságot. A magas vérnyomásnak több oka is lehet, de a D-vitamin-hiány számos szövődményt okozhat.

6. Fáradtság

A D-vitamin rossz felszívódása befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítmény, és fokozott fáradtságérzetet vált ki. A D-vitamin-hiányban szenvedők gyakran álmosak, kialvatlanok, és úgy érzik, nem képesek teljesíteni a napi teendőket.

7. Hízás

Mivel ez a tápanyag zsírban oldódik, a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb adag D-vitaminra van szükségük. Ugyanakkor az alacsony D-vitamin szint befolyásolhatja az anyagcserét, és megakadályozza a normális és egészséges testsúly fenntartását.

8. Asztma

A D-vitamin-hiány megakadályozza a tüdő megfelelő működését, ezért ez a hiányosság problémát jelenthet az asztma kezelésében is. Ha azonban megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, blokkolja azokat a fehérjéket, amelyek gyulladást okoznak a tüdőszövetben, elősegítve az asztma elleni küzdelmet.

9. Megnövekedett koleszterinszint

E vitamin számos funkciója között szerepel a rossz koleszterin (LDL) eltávolítása a vérből. Ezért a D-vitamin-hiány egyik lehetséges tünete a magas koleszterinszint.

10. Megfázás és influenza

Az alacsony D-vitamin szint befolyásolja az immunrendszer antitesttermelését, ezért hajlamosabb lehetsz a megfázásra és az influenzára. Ugyanakkor a légutak is érzékenyebbek lesznek.

11. Bélproblémák

A zsírok felszívódásának nehézségei a D-vitamin-hiány tünetei lehetnek. Ez pedig különböző bélproblémákhoz vezethet. Ezért fontos gondoskodni a D-vitamin megfelelő szintjéről, ha a következő betegségekben szenvedsz:

  •     Gluténérzékenység (más néven cöliákia)
  •     Crohn betegség
  •     Irritábilis bél szindróma

12. Fokozott izzadás

Ha a szervezet nem szív fel elegendő D-vitamint, bizonyos hormonális rendellenességek jelentkezhetnek, amelyek olyan tüneteket okoznak, mint a túlzott izzadás. A D-vitamin-hiányban szenvedők közül sokan szembesülhetnek ezzel a problémával, különösen éjszaka.

Érzékelted magadon a felsorolt tüneteket? Ha arra gyanakszol, hogy D-vitamin-hiányod lehet, próbálj több olyan ételt fogyasztani, ami tartalmazza ezt a vitamint, és tartózkodj többet a napon.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!