A szőlő az emberiséggel egyidős. A gyümölcsök királya, a termékenység szimbóluma. Nedűje, a mustból erjesztett bor nem egy egyszerű alkoholos oldat, aminek értékes tulajdonságai vegyileg elemezve aligha állapíthatók meg. A szőlő ennél sokkal több. Tulajdonságait leginkább a vízével hasonlíthatjuk össze, aminek kb. 100 olyan paramétere van, ami eltér a szerkezeti képlete alapján várható általános tulajdonságoktól. A szőlő gyümölcse és levele egyaránt fogyasztható. (ld. töltike).

A szőlő, a szőlőmag olaj és a szőlőmag őrlemény

„A bornak története, életútja, és ami a legfontosabb, mint élőlénynek, lelke van. Ezt a lelket az emberi képzelet társítja hozzá és tükrözi vissza benne saját életét, környezetét, kínlódásait, örömeit, születését és halálát. Szimbólumként használja fel a szőlőnövényt, mint az élet megtestesítőjét, a bort a legmagasabb erkölcsi szintre emeli, mint Krisztus vére, kultikus rangot adva neki. A bor megváltoztatja az emberek életét, a megélhetési lehetőségeken túl kapcsolatokat teremt, tudatot formál, kultúrát teremt és hozzájárul egy minőségében tartalmasabb életforma kialakításához.”
Mielőtt rátérnék a cím szerinti témára, pillantsunk vissza a múltba és nézzük meg röviden a szőlő történetét. A szőlőnövény termesztését a Kaukázustól délre fekvő, az első emberei civilizációk kialakulásának helyéig lehet visszavezetni (Kr.e. 6000?), azonban ebbe a körbe beletartozik Örményország és Grúzia is. Innen terjedt tovább mind a szőlőnemesítés (fagyálló típusok kinevelése), mind a borkészítés technológiája Mezopotámiába, Perzsiába, a sumer államokba, majd Közel-Keletre és Görögországba. (Kr.e. 3000). Európába Kr.e. 600 körül jutott el.
A terjedésével kapcsolatban egy máig is bennem élő élményben volt részem, amikor Kaliforniában járva, a Napa völgyben gróf Haraszty Ágoston (1812.08.30.-1869.07.06.) birtokára látogathattam (Buena Vista Vinery), és ott kiváló minőségű borokat kóstolhattam meg. Haraszty számtalan új dolgot vezetett be Kaliforniában: komló, sörkészítés, menetrendszerű hajó- és omnibusz járat, hentesbolt. San Diego rendőrfőnöke is volt. A szőlő telepítéséhez az a felismerés vezette, hogy amikor Kaliforniában nedves, ködös az idő, akkor hideg van, amikor viszont süt a nap, és meleg van akkor száraz a levegő: azaz a filoxera terjedése korlátozott. Ezért átjött Európába és nagy mennyiségű szőlő venyigével tért vissza. Ez lett a Haraszty birtok alapja. Ma védett terület!

„A bor az italok között a leghasznosabb,
az orvosságok között  a legjobb ízű
és az ételek között a legkellemesebb.”
Hippokratész (i.e.460-377)
szolomagolaj-ok
A szőlő és a bor kapcsán nagyon izgalmas területekre látogathatunk el, azonban most mégsem a borral és annak élvezeti, kultúrateremtő erejével foglalkozunk, hanem a szőlő termésének élettani hatását járjuk körbe. Megvizsgáljuk a benne található hatóanyagokat és azok hatását életvitelünkre.
A szőlőnek számtalan fajtája van területtől, felhasználási módtól, stb. függően. Mi most elsősorban a kék szőlővel foglalkozunk. Általában az „anailin” festéket tartalmazó növények (szilva, szeder, áfonya, stb.) nagyobb mértékben hozzájárulnak egészségünk védelméhez és helyreállításához, mint a „karotinnal” festettek.

A következőkben a szőlőt, levét a mustot, a szőlő héját és magját vizsgáljuk meg. Mint mindenben és mindenkor, a mértékletesség egy nagyon fontos vezérelvünk kell hogy legyen. Ezért először röviden összefoglaljuk azokat a szempontokat vagy állapotokat, amikor a szőlő fogyasztása során az átlagosnál nagyobb körültekintéssel kell lennünk.
Bár a szőlő egészséges és tápanyagokban gazdag gyümölcs, de legyünk a fogyasztásával mértékletesek, vagy esetleg kerüljük azt diabetes esetében. Magas glikémiás indexe miatt szoptatás alatt hasfájást idézhet elő a kicsinél. Szénanátha, asztma és tüdőgyulladás esetében pedig kérjük ki orvosunk véleményét.

A gyümölcs

A szőlőszemek a szervezet számára közvetlenül felhasználható cukrot tartalmaznak. Magas cukortartalma miatt hamar erjed, ez puffadást és kellemetlen hatásokat válthat ki. Összetétele miatt fogyasztása minden olyan esetben kúraszerűen ajánlható, amikor a szervezet erősítésére van szükség: fizikai gyengeség és lábadozás, gyulladásos megbetegedések, székrekedés esetén. Gyógyító hatása sokoldalú, a héjában található rezveratrol gombaölő szerként szolgál, vértisztító és idegerősítő, vízhajtó és izzasztó hatása miatt a szervezetet méregteleníti. Ez az alapja az őszi tisztító kúrákban a szőlő szerepének.
A különböző színű szőlőknek más és más a domináns tulajdonsága. A fehér szőlők a reuma, májbetegségek és vízkór estén hatásosabbak, mint a vörös szőlők. Az édes szőlők a test súlyát növelik, míg reumánál és hasmenésnél pedig a savanyú szőlő fogyasztása az előnyösebb. Amikor szezonja van a szőlőnek, lehetőleg minden nap fogyasszunk belőle. A szőlő megfelelő körülmények között jól tárolható. A déli országok magas cukortartalmú szőlőjét megaszalva kapjuk a mazsolát, ami egész évben rendelkezésünkre állhat, és jól kiegészítheti étrendünket. Igazi egészséges csemege!

A szőlőgyümölcs leve, a must

A must készítésénél arra kell tekintettel lennünk, hogy a szőlő - ellentétben sok más gyümölccsel - nem utánérő! A sötétebb vagy érettebb szőlő antioxidáns hatása nagyobb, ezért ezt vásároljuk! A must magas cukortartalma miatt hamar megerjed. Ezért készítésénél gondosan járjunk el, a hibás, sérült szemeket dobjuk ki. A mustot elkészítése után azonnal tegyük hűtőszekrénybe! (Itt nem foglalkozom a borkészítéshez használt nagy mennyiségű must előállításával és kezelésével, ami egy egészen más léptékű és eszközigényű folyamat.)
A must készítésénél ne használjunk tartósítószert, mindig frissen fogyasszuk! Amíg idénye van, addig készítsünk a szőlőből mustot. Nem érdemes hőkezelni, mert az aromája elromlik. A Magyar Élelmiszerkönyv és az Európai Unió előírása alapján szalicil pedig friss fogyasztásra nem alkalmazható! Más házilag is ismert tartósítószer alkalmazható, azonban itt legyünk figyelemmel arra, hogy a must esetleges besűrítése esetén a használt tartósítószer aránya már túllépheti az egészségre még megengedett értéket. Amennyiben a must megerjed, azaz murci lesz belőle, még nyugodtan fogyasztható. A must egyébként 1% alkoholt tartalmazhat.
Mind a szőlő, mind a leve, sőt a bor is fitoösztrogént tartalmaz. Ez nagyon fontos lehet a megborult hormonrendszer egyensúlyának visszaállításánál. Az emberi szervezetben a hormonellátás csökkenhet idős korral, vagy a máj munkájának betegség okozta hanyatlásával. Amikor csak mód van rá, a hormonok pótlásánál a természetes hormonokhoz folyamodjunk.

A vörös szőlő héja

A szőlőgyümölcs következő értékes eleme, a héj, rezveratrolt és polifenol tartalmával erős antioxidáns. Bioaktív anyagösszetételével, erős szabadgyök lekötő tulajdonságával számunkra tumorellenes, koleszterincsökkentő étrend kiegészítőt jelent. Azért fontos hangsúlyozni, hogy vörös szőlő héjról van szó, mert a fehér szőlő héj bioaktív anyag tartalma csak egy tizede a vörösnek!
A vörös szőlő héj biológiai hatása többlépcsős. Dr. David Sinclair, a Harvard kutatója, a mitokondrium és az öregedés vizsgálatakor fedezte fel a rezveratrol biológiai hatásmechanizmusát. Ennek lényege, hogy létezik egy olyan túlélő gén, amelyik akkor kapcsolódik be, ha a sejtet ultraviola sugárzás éri vagy éhezik. Ez a gén megnöveli azt az időt, ameddig a sejt regenerálni tudja saját magát, azaz, ki tudja javítani saját DNS anyagát. A elősegíti ennek a génnek az aktiválódását, ami a növényi és állati sejtek élettartamát lényegesen, akár 70 %-kal is megnövelheti. Az embernek is van ilyen túlélő génje!
A rezveratrol emeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét, rendben tartja a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, védi a vörösvértesteket, gyógyítja a gyulladásokat és férfiaknál csökkenti a prosztata specifikus antigén szintjét (PSA).
A rezveratrol bevitelének nagyon egyszerű módja van: a szőlőmag őrlemény és a vörösbor. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az ipari feldolgozás során, a hőkezelés és az oxidáció miatt, a termékek elveszítik rezveratrol tartalmukat, ezért ezek fogyasztása felesleges. Vörösbor esetében is minőségi, házi vagy kistermelői bor jöhet számításba. A vörös szőlő héj további fontos biológiai összetevői a polifenolok, melyek gyulladásgátló, antibakteriális, tumorellenes, véralvadásgátló és vércukorszint csökkentő hatással rendelkeznek. Az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez hozzájárulnak, és így számtalan bőr- vagy ízületi probléma esetén segítséget jelentenek.

szolohej-ok

A vörös szőlőmag olaj

A szőlőmag őrlemény készítése előtt a magokat hidegen kisajtolják, így egy finom, karakteres ízű, antioxidánsokban gazdag olajat nyerünk, mely külső és belső használatra egyaránt alkalmas. Arc- és testápolóként, valamit salátákhoz olajként egyaránt kiváló! Sütésre és főzésre is használható, mert minőségét 250 C fokig megtartja. Ennek ellenére hőtől és fénytől védett, hűvös helyen kell tárolni.
Akit megfogott a szőlőmag olajban rejlő lehetőség, az az Interneten bőven talál recepteket, mind az étkezéshez, mind a szépítkezéshez.

A vörös szőlő magőrlemény

A szőlő számos jótékony összetevőt tartalmaz. Fontos azonban, hogy „ipari feldolgozástól” mentes legyen! A jobb felszívódás elérése érdekében a mikro őrleményt célszerű fogyasztani, amely átlagosan 10 mikron nagyságú szemcsékből áll, mely esetben a polifenolok közel 100%-ban fel tudnak szívódni. Szentgyörgyi Albert kutatásai eredményeképpen hívta fel a figyelmet az ember egészsége szempontjából a szőlőmag fontosságára. Fogyasztása különösen ajánlott az ízületek védelmére, az erős érrendszer kiépítésére, a jó agyműködés elérésére. Feltételezhető, hogy a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Az antioxidánsok szerepe az, hogy a szervezetben levő oxidációs folyamatokat a szervezet igényének megfelelően hagyják lefolyni, azaz azt kell biztosítani, hogy az antioxidánsok és az oxidánsok egyensúlyban legyenek. Ha az oxidánsok vannak túlsúlyban, akkor a sejtek, és így a szervezet öregedésnek indul.

A szőlőmagban (és a héjban is) található flavonoid, rezveratrol, és vitaminok, úgymint A és C-vitamin. Itt található a C-vitamin segédmolekulája az OPC (Oligomer Procyanidine) amelynek jelenlétében a C-vitamin sokkal hatékonyabban tud felszívódni. Úgy tűnik, hogy az OPC ma a leghatásosabb ellenszere a szabadgyököknek, mert megszünteti a hatását, így a sejtek és szövetek károsodását. Többek között az érfalak erősítésével csökkenti a szív és érrendszeri betegségeket, a jobb véráramlás következtében pedig akadályozza a daganatos betegségek kialakulását. Ugyancsak kiválóan hat a szemre, csökkentve a gyulladásokat és a látászavarokat, rendszeres fogyasztása pedig gátolja a szürkehályog kialakulását. Mindezeket egybevetve látható, hogy a vörös szőlő magőrlemény rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges emberi élettartam meghosszabbításához.

Mit tud még a szőlőmag őrlemény?

„A Kentucky Egyetem kutatói szerint egy szőlőmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követő 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult.” A vizsgálatok során követték a sejthalálhoz vezető utat, és az más kóros sejtek halálához is elvezetett, pl. mell, vastagbél, tüdő, gyomor, prosztata rákja. A szőlőmagban több ezer olyan vegyület is van, amelyet nem is ismerünk. Az emberi szervezet csak a számára szükséges vegyületeket hasznosítja, a többi vegyületnek katalizátor szerepe lehet.

Kedves Olvasó! A fenti kis összefoglalásból levonhatja azt a következtetést, hogyha eddig kevés szőlőt fogyasztott, akkor törekedjen a több fogyasztására. Legyen figyelemmel a szőlőmag őrlemény egészségmegtartó és gyógyító hatására és fogyassza azt is, kedves egészségére!

 


Barátsággal,
Erdei István
Villamosmérnök

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!