Egyre több embernek okoznak gondot a "normál" fogkrémek. Mi van bennük, amire ilyen sokan allergiásak?

Az allergia civilizációs betegségeink egyike, amelynél szervezetünk védekező rendszere az egyébként ártalmatlan anyagokra úgy reagál, mintha azok károsító hatásúak lennének.  Azaz immunrendszerünk túlreagálja a kívülről érkező, allergén anyagok jelenlétét. Mindez viszketést, gyulladást, duzzanatot okoz, sőt, a szervezet egészét is megrengetheti. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy valaki mikor és mire válik érzékennyé. Ma nagyjából húszezer allergén anyagot ismerünk, de a kör egyre bővül.

A fogkrémek gyakran tartalmaznak fluoridot. A fog mikrocsatornáiba beépülő fluor akadályozza meg a savas anyagok, a meleg, a hideg általi ingerületek eljutását az idegvégződésekhez. A túlzott szénhidrátfogyasztás, és az elégtelen fogápolás miatt még az egyébként egészséges íny mellett is kialakulhat a fogszuvasodás. Ez ellen is a legjobb védelem a fluoridos fogkrém. A sok pozitív hatása mellett azonban a fluorid allergén tulajdonságokkal is bír, így használata nagy körültekintést kíván. A fogkrémek használati utasítása tartalmazza az összetevőket, és felhívja a figyelmet a túlzott fluorbevitel kockázatára is.

A nátrium-monofluor-foszfát, a nátrium-lauril-szulfát, és a többi hatóanyag mellett a fogkrémek többsége tartalmaz egyéb, elsősorban a termék ízére vonatkozó összetevőket is. Számos adalékanyag is segíti a fogkrém állagát, tartósságát, amelyek szintén okozhatnak allergiát.

Joggal gyanakodhatunk allergiára, ha szájüregünkben vagy az ajkakon kis dudorokat, sebesedést, gennyes, fekélyes bőrt, viszketést észlelünk. A fogkrém által okozott kontaktallergia megjelenhet seborrheásdermatitis, akne, rosacea formájában is az arcon. Szakorvos allergiatesztekkel állapítja meg az allergén anyagot, amely a tüneteket okozza. A teszt lehet vér- illetve bőrteszt. Az azonosított allergén anyag elkerülésével megelőzhető az allergia újbóli megjelenése. A bőrtünetek megjelenési helyein lokális gyógyszer, kenőcs segítségével enyhíthetők a panaszok. Fogkrém allergia esetén azonban óvatosan bánjunk a szteroid tartalmú kenőcsökkel, ezek ugyanis felújíthatják az allergiás reakciót.

Allergia esetén a legegyszerűbb és legbiztosabb gyógyítási módszer az allergén anyag elkerülése, kiiktatása életünkből. Antigénje válogatja, hogy ez mennyire kivitelezhető. Szerencsére, vannak olyan fogkrémek, amelyek fluoridmentesek, íztelenek, esetleg csak olyan gyógynövényekből készültek, amelyek nem hatnak károsan az allergiás betegre. Az allergének elkerülése mellett a megelőzés része az immunrendszer erősítése is, amelyet a helyes táplálkozással, a mindennapi stressz kizárásával, és rendszerese testmozgással lehet sikeresen elérni.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!