A fülcsengés, más néven tinnitus, olyan zajok észlelése, amelrye nem hangforrás okoz, és rajtunk kívül senki más sem hall. Ez lehet csengés, sípolás, zümmögés. Általában csak az egyik, de van, hogy minkét fülben észlelhető, de konkrétan nem tudjuk meghatározni, merről is halljuk. A fülcsengés okai változatosak lehetnek, és nem mindig könnyű azonosítani őket.

A tinnitus önmagában nem betegség, hanem gyakran egy egészségügyi probléma tünete. Általában akkor fordul elő, ha a belső fül valamilyen módon sérült vagy károsodott.

Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges okot:

Halláskárosodás: A fülcsengés egyik leggyakoribb oka a halláskárosodás. A zajos munkakörnyezetben dolgozó emberek, az erősítőket használó zenészek és a hangos zene hallgatása hosszú időn keresztül ártalmatlanítják a hallást, ami végül a fülcsengéshez vezethet.

Felhalmozódott fülzsír, amely a hallójáratok akusztikáját befolyásolja és helyi gyulladást is okozhat.

Érelmeszesedés: Az érelmeszesedés, amely a vérerekben felhalmozódó plakkok miatt alakul ki, csökkentheti a vér áramlását az agyban és a fülben, ami fülcsengéshez vezethet.

Szív- és érrendszeri betegségek: Bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás vagy a szívritmuszavarok is okozhatnak fülcsengést.

Stressz és szorongás: A stressz és a szorongás hatással lehet az idegrendszerre és az általános egészségre is, és hozzájárulhat a fülcsengés kialakulásához.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet a fülcsengés. Ezek közé tartoznak például az aszpirin, a véralvadásgátlók és a nyugtatók.

Sérülések: Az akut vagy a krónikus zajhatások, valamint a fejsérülések is okozhatnak fülcsengést.

A fülzúgás vagy fülcsengés a felnőtt lakosság 10-15%-át érinti. Érdekes módon, a férfiak gyakrabban tapasztalják meg ezt a kellemetlen jelenséget. Keresse fel az orvosát, aki segíthet meghatározni a fülcsengés okát és megfelelő kezelést javasolhat.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!