Bár sokan ismerik az árokparton, kertvégeken, mezők, szántók szélén megbújó növényt, azt is tudják, hogy nagyon egészséges, mégsem használják ki fantasztikus erejét.

Mit készíthetünk a csalánból?

Először természetesen isteni gyógyteát, ami kiváló segítség a tavaszi tisztítókúra során. Vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Emellett alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére.
A csalánlevélből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra készteti. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert és fokozza a szervezet védekezőképességét.

A vesekő- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani csalánteát, mert segítségével a homok még időben kiválasztódik. Tisztító hatása érvényesül gyomor- és bélhurut esetén is. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A csalántea fogyasztása kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknak, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát.

Csalántea elkészítése:

1 púpozott evőkanál frissen vágott, vagy egy teáskanál szárított csalánlevelet forrázunk le 2,5 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd langyosan fogyasszuk el. Ha szükséges, mézzel ízesíthetjük.

 

Csalánfőzelék

Hozzávalók:

1 kg friss, zsenge csalán virág nélkül
1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma
fél deci tejszín
1 tk. liszt

bors

Elkészítés

A csalánt langyos vízben alaposan megmossuk, a leveleit leszedjük a száráról. a zsenge szárakat meghagyhatjuk. Apróra vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a felaprított csalánt. Néhány percig dinszteljük, annyi vizet öntünk hozzá, amennyi pont ellepi és megfőzzük. Mikor már puhára főtt, a tejszínbe elkeverjük a lisztet és besűrítjük vele a főzeléket. Sóval, borssal ízesítjük, tükörtojással vagy főtt tojással tálaljuk.

Csalános nokedli:

Hozzávalók 4 személyre

2 db tojás
50 dkg finomliszt

2,5 dl víz (szükség szerint)
só ízlés szerint
6  dkg vaj
4 nagy marék zsenge aprított csalán

Elkészítés:

A csalánt vajon megdinszteljük, kissé megfonnyasszuk. A tojásból a liszttel só és víz hozzáadásával nokedli tésztát készítünk, ebbe keverjük bele a megpárolt csalánt. Forrásba lévő vízben kis adagokban kiszaggatjuk. Pörkölt mellé tálalhatjuk, de tojással keverve is nagyon finom egytálétel.

Csalánfasírt

A megfőzött, és leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöröshagymát, két fej gerezdjeire bontott és zúzott fokhagymát, 100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha túl száraz, tegyünk hozzá csalánlét, ha lágy, akkor gabonapelyhet. 30 perc pihentetés után egyenletes golyókat formálunk belőle, amit olajban kisütünk. Óvatosan sózzuk! Burgonyapürével tálaljuk, adjunk hozzá salátát.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!