A grillezés jó móka, igazi társasági esemény, barátokkal vagy a családdal a legjobb időtöltések egyike, de ne hagyjuk ki a grillezéskor a salátát a menüből! Ez az ízletes saláta a grillezett, pácolt zöldségek keverékétől válik igazi ínyencséggé, ráadásul igazi színkavalkád jellemzi, ami még inkább kívánatossá teszi.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál darált mogyoróhagyma
- 2 teáskanál darált bio őrölt fokhagyma
- 1 dl balzsamecetet
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál Dijon mustár
- 5-6 friss, nagyobb bazsalikom levél
- 1 teáskanál sót
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 dl bio repceolaj
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- Friss cukkini, sárgarépa, kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros), lilahagyma, gomba stb.
- 15dkg baby spenót vagy baby rukkola
- 15dkg morzsolt feta vagy kék sajt
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a mogyoróhagymát, a fokhagymát, a balzsamecetet és a kakukkfüvet. Tegyük félre 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Majd adjuk hozzá a mustárt, a bazsalikomot, a sót, borsot és a balzsamecetet, botmixerrel vagy darálóval turmixoljuk kellemes darabos állagúvá. Lassan adagolva adjuk hozzá az olíva és repceolajat. El is készült a pácunk ami akár 3 hétig is eláll a hűtőben. Érdemes előre elkészíteni.
A közepesre vágott zöldségeket tegyük bele a pácba, mindent, amit csak szeretünk. Ezt a keveréket legalább 30 percig tegyük félre a grillezés előtt, hogy egy kicsit átvegyék a pác ízét. Hagyjunk meg a pácból, ne használjuk fel mindet, mert később még szükség lesz rá.
Grillezés:
Ha készen állunk a grillezésre, vegyük ki a pácból a zöldségeket, alaposan csepegtessük le róluk a pácot, hogy az olaj ne puhítsa meg a grillezni kívánt összetevőket.. Grillezzük a zöldségeket ropogósra. A különféle zöldségeknek különböző grillezési időre van szükségük, ezért figyeljünk oda arra, hogy egyforma állagúak legyenek, amelyik zöldség elérte a kívánt állagot azt tegyük félre.
Saláta:
A salátaleveleket a grillezett zöldségeket és a sajtot tegyük egy nagy salátás tálba, és gyengéden keverjük össze. Tegyük tányérra, egy kis mártástartóba tegyünk mellé a pácból. Tálalhatjuk úgy is, hogy a salátalevelekre tesszük a grillezett zöldségeket, és erre szórjuk a sajtot, a forró grillezett zöldségekre szórt sajt egy kissé megolvad, kicsit csepegtethetünk rá a pácból is.
Önálló fogásként is megállja a helyét, de grillezett húsokhoz is kitűnő köret.
★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK! ❤