A szakértők szerint kampányra lenne szükség, hogy változtassanak a negatív képen

Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége.

Az Ecological Entomology rovartani szaklap friss számában megjelent írás szerzői szerint a megkülönböztetés méltánytalan, ezért kampányra lenne szükség, hogy a darazsakról alkotott negatív képen változtassanak, valamint védelmükben ugyanolyan intézkedéseket kell tenni, mint a méhekért.
A felmérés végeztek 46 ország 750 lakója körében. Az eredmények azt mutatják, a darazsak a legkevésbé kedvelt rovarok közé tartoznak. A résztvevőktől azt kérték, értékeljék a rovarokat egy tízes skálán, mely -5-től +5-ig terjedt. A túlnyomó többség a méheket +3-ra vagy annál többre, a darazsakat -3-ra vagy annál kevesebbre értékelte annak alapján, hogy milyen érzést vált ki belőle a rovar.


Amikor arra kérték őket, keressenek szavakat, amelyek a méhekkel kapcsolatosak, a leggyakoribb szavak a méz, a virágok és a beporzás lettek. A darazsakról leginkább a szúrás, a bosszantó és a veszélyes szavak jutottak a többség eszébe.

    A darazsak azonban éppúgy beporozzák a virágokat és elpusztítják a kártékony rovarokat. Sajnos a közvélemény nyűgként tekint rájuk, pedig fontos ökológiai szerepet játszanak.

Bár azt gondolnánk, a sörünket vagy a lekváros kenyerünket akarják, sokkal inkább kisebb rovarok után kutatnak, hogy elvigyék a fészkükbe és etessék vele az utódaikat' - mondta a kutatás vezetője

    Azt is feltárták, hogy alig folyt kutatás a darazsak kedvező környezeti hatásairól. Elemzésük során 37 év méhekről szóló és 16 év darazsakról szóló tudományos munkáit nézte át. A 908 tanulmánynak csak 2,4 százaléka vizsgálta a darazsakat, 97,6 százaléka a méheket.
Méhekről és darazsakról szóló tudományos konferenciák kivonatait elemezve arra jutottak, hogy a 2543 előadás 81,3 százaléka foglalkozott méhekkel. A kutatások hiánya a darazsak védelmének kidolgozását is akadályozza, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!