Nehéz ellenállni a boltokban és a piacon kínált színes zöldség- és gyümölcs kavalkádnak. Bár józan eszünk tiltakozik a télen megvásárolható szőlő, eper vagy épp a paradicsom és fejessaláta ellen, mégis elcsábulunk, és várjuk a csodát – vagyis azt, hogy amit elfogyasztunk az ízletes lesz, mi pedig általuk egyre egészségesebbek. Hát ez óriási tévedés….
A hazai hatóságok rendszeresen vizsgálják a boltokban és piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök, illetve 2006-tól a feldolgozott és a bébiételek növényvédőszer-tartalmát is. A vizsgálatok szerint a hazai eredetű termékekben valamivel kisebb (42 %), az importált árukban pedig magasabb arányban (73 %) mutathatóak ki a különféle növényvédő szerek.


A zöldségekbe, a gyümölcsökbe olyan mérgek kerülhetnek, amelyek még mosás után is hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. A permetszerek hatóanyagainak jelentős része nem a kezelni kívánt növényekre és kártevőkre kerül, hanem a környezetbe jutva károsíthatja a környező területek élővilágát, szennyezheti a talajt és a vizeket – olvasható a Levegő Munkacsoport tanulmányában.
A legtöbb esetben még nem ismert, hogy a szervezetbe kerülő többféle növényvédő szer (és más a háztartásokban fellelhető vegyi anyagok) együttesen milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Egyes kutatási eredmények szerint gyakran a különféle szennyeződések együttesen többszörösére növelik az egészségkárosodás valószínűségét, mint külön-külön, így az egészségügyi határérték alatt jelenlévő szermaradékok is kockázatot jelentenek.
A legnagyobb – jellemzően 90 százalék közeli – arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. Ezen termékekben azonban a mérgek nagyobb része a gyümölcsök héjában található, így azt lehámozva egyszerűen megszabadulhatunk tőlük.
Az EU többi országához hasonlóan hazánkban is a primőr fejes salátából lehet a leggyakrabban különféle, az egészségünkre kockázatot jelentő gombaölő szermaradványokat kimutatni.
A salátákban leggyakrabban kimutatott vegyszer a gombaölő hatású vinklozolin, amely megzavarja a melegvérű állatok hormonális rendszerét. A saláta rovarkártevői ellen gyakran alkalmazott diklórfosz szintén lehetséges rákkeltő és mutagén anyag.
A gyümölcsök közül a meggy, a cseresznye, a szilva és a dinnyefélék tartalmaznak a legkisebb arányban növényvédő szert, a zöldségek közül jellemzően legkevésbé szennyezettek a torma, a csemegekukorica és a hagymafélék.


Mit tehetünk?
A gyümölcsök alapos megmosásával csökkenthetjük a szervezetünkbe kerülő mérgek mennyiségét. A permetszerek egy része azonban felszívódik, ezeket mindenképpen elfogyasztjuk.
A permetszerek teljes elkerülésének lehetséges módja az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása.
Egészségünk védelme érdekében célszerű kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő árukat, a málnát, a ribizlit, a szamócát, a szedret, az egrest, a kései csemegeszőlőt és a korai salátát.


Oszd meg másokkal is!zp8497586rq
★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!