Derítsd fel, hogy mi kerül a szemetesbe egy átlagos hónapban! Ezáltal át tudod gondolni, hogyan előzd meg, hogy odakerüljön. A szelektív hulladékgyűjtés jó kezdet lehet, de nem ez a cél. Ha lehet, válassz olyan terméket, amely csomagolásmentes, a csomagolása visszaváltható vagy újrahasználható.

Vitathatatlan, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontos, ha a szelektíven gyűjthető csomagolóanyagot kénytelen vagy hazavinni. Térképezd fel, van-e piac a környéken, és, hogy melyek azok a boltok a közeledben, ahol vásárolhatsz saját edényt használva! A zöldség- és gyümölcskereskedések gyakran tartanak kimérve kapható magvakat, hüvelyeseket. Sok csomagolástól kímélheted meg a háztartásod, ha előre megtervezed, hogy mit és hol szeretnél megvásárolni, mert így magaddal tudod vinni a szükséges tárolókat. Aszerint, hogy mit kell beszerezned, milyen messze kell cipelned, milyen eszközzel szállítod, te magad tudod felmérni, hogy melyek a számodra legmegfelelőbb tárolók a vásárláshoz. Én a magvakat, hüvelyeseket, aszalványokat és a teafüvet vászonzsákba, a zöldséget, gyümölcsöt hálós zsákba méretem. Rozsdamentes acél vagy műanyag dobozba lehet kérni felvágottat, sajtot, savanyúságot, húst, lisztet, üvegpalackba tejet, olajat, ecetet. Ha tisztítószert vásárolsz kimérve, olyan edénybe kérd, amelyet kizárólag vegyszerekhez használsz, és ezt jelöld is az edényen. Így elkerülhetők a veszélyes félreértések.

A műanyagok, megfelelően használva, indokolt esetben beszerezve nem az ellenségeink. Nem rajongok értük, a konyhában kerülöm a használatukat, mert sokkal nehezebb tisztítani őket, mint az üveg vagy a rozsdamentes acél tárgyakat, de az életünk más területein előfordul, hogy optimális megoldást nyújtanak. Arra fontos figyelni, hogy élettartamuk végéig használjuk ezeket is, ha hamarabb válnának feleslegessé, akkor adjuk tovább, ha pedig elöregednek, megfelelő hulladékkezeléssel váljunk meg tőlük.

Ma már (újra) kaphatók fából és növényi vagy állati sörtéből készült kefék a takarítás és a tisztálkodás minden területére. Nézz utána, melyek azok, amelyek számodra elfogadható alternatívát nyújtanak! Eldobható törlőkendők helyett használhatod egy régi pamutpólód lapokra vágott darabjait, törülközőkkel együtt mosva sokáig jó szolgálatot tesznek. Kényes kérdés, hogy milyen női intim higiéniai eszközöket használunk. A havi menstruáció során kb. egy 10 literes zacskónyi szemét keletkezik, ha intimbetétet használsz. Többféle környezetbarát, sokszor használható alternatíva áll rendelkezésünkre, ilyen a mosható betét és az intim kehely. Érdemes kipróbálni ezeket az eszközöket, használatuk nem annyira macerás, mint előre hinnéd. Kisbabáink pelusával elképzelhetetlenül nagy mennyiségű szemetet termelünk. A mosható pelenka a termékek teljes életciklusát tekintve, a vízhasználatot, mosószert is beleszámítva környezetbarátabb megoldás, szeméttermelés szempontjából pedig abszolút győztese az összehasonlításnak.

Ha rászánod magad a változtatásra, lesznek könnyen elérhető sikereid és lesznek olyan területek, amelyeken talán nem tudod elsőre megvalósítani a terveidet. Ne érezd kudarcnak! Több generáció felnőtt azóta, hogy a csomagolt termékek, az eldobható eszközök és a műanyagok nyújtotta kényelem mindenki számára magától értetődővé vált. A szokásokon változtatni sosem megy teljesen nehézség nélkül, egy új szokás beépüléséhez idő kell. De mi szeretjük a kihívásokat, nem igaz? És ami még ennél is fontosabb: előbbre való számunkra a környezetünk védelme, az, hogy a gyermekeinknek, unokáinknak élhető világot hagyjunk hátra és ne azt, hogy válságos környezeti problémákkal kelljen küzdeniük az előző generációk akaratlanul vagy nemtörődömségből elkövetett hibájából.

Hetente kaphatsz praktikus ötleteket a hulladékminimalizálásról a Zöld Mami Blogon!

Dóra

Zöld Mami

 

www.zoldmami.hu

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!