Mi okozza? Árt-e a szoptatás? Csak nőknél fordul elő? Nézzük a leggyakoribb tévhiteket és az igazságot a mellrákkal kapcsolatban!

Egyre több fiatal nő hal meg mellrákban
Az igaz, hogy egyre gyakrabban lesznek a fiatal nők is mellrákosak, de csak öt százalék betegszik meg a 40. születésnapja előtt. A megbetegedések kétharmada az 55. születésnap után lép fel.

Ha az anyának nincs mellrákja, akkor a lánya sem lesz rákos
A mellrákos nők 80 százalékának sem az anyja, sem a testvére nem volt mellrákos. A fordítottja azonban fontosabb az állításnak: ha a családban több nőnek is van mellrákja, akkor ez utalhat örökölhető génproblémákra, ami növeli a kockázatot. A hajlam genetikai vizsgálattal megállapítható.

A fogamzásgátló tabletta mellrákot okoz
Ezt így nem lehet állítani. Sok tanulmány létezik a témával kapcsolatban, de egyik sem ad egységes képet. Egyik oldalról köztudott, hogy a női nemi hormon (ösztrogén) a mellmirigy szöveteiben a sejtek növekedését erősíti és ezzel elvileg a létező ráksejtek is gyorsabban nőnek. Viszont az erősen ható ösztrogén ellenére azok a nők sem mutatnak föl magasabb rák-rizikófaktort, akik hosszú évekig, sőt évtizedekig tablettát szedtek.

A mellrák diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel
Nem így van, mert a kezelési lehetőségek mind jobbak és kímélőbbek. Az idejében felismert mellrák a rákbetegségek közül az egyik, amit a legjobban tudnak kezelni. Ha a daganatot korán megtalálják, akkor a gyógyulás esélyei 90 százalékosak. Az esetek 70 százalékában pedig úgy operálható, hogy a mell is megmarad.

A terhesség és a szoptatás elősegíti a mellráksejtek növekedését
Ennek pont az ellenkezője igaz. A terhességek számával és a hozzá kapcsolódó szoptatással csökken a rizikófaktor, főleg azoknál a nőknél, akik harminc éves koruk előtt szültek. Az oka, hogy ha a baba nő a méhben és aztán szoptatják, akkor nincs peteleválás és havivérzés. Tanulmányokban azt mutatták ki, hogy a peteleválás összefüggésben áll a mellrák rizikófaktorával. Minél gyakrabban van peteleválás, annál nagyobb a rizikó. Ezért számítják a korán kezdődő vérzést és a későn kezdődő változókort a rizikófaktorok közé.

A szűk melltartók mellrákot okoznak
Ez a híresztelés erősen tartja magát. Eszerint a szűk melltartók vagy alsóneműk, de minden ruhadarab, ami szorosan a testhez simul, elősegíti a ráksejtek növekedését. A rákkutatók szerint azonban ez az állítás ostobaság.

Csak a nők szenvedhetnek mellrákban
Nagyon ritka, de férfiakban is kialakulhat emlőrák. A nőkben azért sokkal gyakoribb, mert az emlőrák növekedésében a női nemi hormon, az ösztrogén, nagy szerephez jut. De függetlenül attól, hogy a nőknek sokkal több emlőszövetük van, mint a férfiaknak, azért ők sem teljesen védettek ezzel a betegséggel szemben.

Minden önvizsgálat során talált elváltozás rákra utal
Ennek megállapítását bízzuk inkább szakemberre. Szerencsére a legtöbb esetben nem rákról, hanem hormonzavar okozta elváltozásról van szó. A legfontosabb azonban, hogy minden felfedezett elváltozást mutassunk meg orvosunknak, hiszen biztos diagnózist csak ő tud felállítani. Soha ne gondoljuk úgy, hogy majd magától elmúlik az a kis csomó!

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!