Először nézzük a receptet, és utána azt, hogy mi mindenre jó!
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 2 db alma
- 1 dl narancslé vagy víz
A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ezért segít, hogy savtalanítsa a vérünket. Hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához – ezért nagyon ajánlott már gyerekkorban sokat fogyasztani belőle.
Fogyókúrázóknak is ajánlott, mivel csillapítja az éhségérzetet, és úgy tölt el jóllakottság érzéssel, hogy közben hasznos tápanyagokkal lát el.
Egészségünk szempontjából leghatásosabb a gyümölcscentrifugával készített nyers sárgarépa lé.
A sárgarépa az egyik legjobb májtisztító. Azáltal, hogy savtalanítja a vért, hozzájárul a hatékony májtisztításhoz, ezáltal pedig az egész szervezet egészséges működéséhez. A sárgarépa más klorofill tartalmú zöldségekhez hasonlóan segít a szervezetben lerakodó nehézfémeket eltávolítani.
A szép bőr gyógyszere lehet a sárgarépa. Mivel leginkább a felhalmozódott méreganyagoktól, és a nem megfelelő emésztéstől alakulnak ki a bőrkiütések, foltok, pikkelysömör, pattanások, ezért jó, ha minél több sárgarépát fogyasztunk. Nem csak a savfelhalmozódást akadályozza meg, hanem magas B-vitamin tartalmával is a bőr szépségét támogatja.
Kutatások során bebizonyították, hogy a dohányosok élettartama jóval meghosszabbítható a bőséges A-vitamin bevitellel. A sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz, ezért hatékony a tüdőrák elkerülésében is. Legalább napi egy pohár friss sárgarépalé ajánlott.
A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék és a hasnyálmirigy működését. Jó hatással van az emésztésre is. A sárgarépa olyan értékes összetevőket tartalmaz, melyek segítségével hatékonyan gyógyítható az ízületi gyulladás, és a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás.
A sárgarépa az egyik legjobb látásvédő és javító zöldségünk. Fogyasszunk minél többet, így megelőzhetjük az öregkori szembetegségeket és a szürkületi vakságot is.