Az Echinacea (kasvirág) fajok Észak-Amerikából származnak, ahol az indiánok hagyományos gyógynövényként használták, különféle betegségek kezelésére. Később az európai telepesek átvették a növény gyógyászati felhasználását, amely az egész világon elterjedt.

Az Echinacea (kasvirág) fajok Észak-Amerikából származnak, ahol az indiánok hagyományos gyógynövényként használták, különféle betegségek kezelésére. Később az európai telepesek átvették a növény gyógyászati felhasználását, amely az egész világon elterjedt.

Botanikai jellemzők

A kasvirág szerteágazó gyökerű, évelő növény. 60-150 cm magasságú, erős, enyhén érdes szőrű, elágazó szárral rendelkezik. A sötétzöld színű alaplevelek a tojásdadtól a lándzsás formáig terjednek, hegyesek és durván fogazottak, míg a valamivel kisebb szárlevelek egészben fűrészes szélűek és mindkét oldalon érdesek, szinte a szárhoz tapadnak.

Az Echinacea a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozik, a család kilenc faja közül a következő három alkalmazható gyógyászati célokra: a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) és a halvány kasvirág (Echinacea pallida). Fő gyógyhatásuk az immunrendszer hatékony támogatása, de kisebb eltérések is megfigyelhetők köztük az alábbiak szerint:

• A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) – immunstimuláns hatású, megfázások esetén javasolt, torok szájnyálkahártya és mandulagyulladás gyógyítására ajánlott, de segíti a húgyutak védelmét is,

• a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) – amellett, hogy hatékony segítség az influenzajárvány idején, kiemelten támogatja a szájhigiéniát is.

a halvány kasvirág (Echinacea pallida) – kórokozó-ellenes hatása mellett antioxidánsként jelentős szerepet játszik a szabadgyökök elleni védelemben.

Az Echinacea fajok gyökereiből és föld feletti részeiből nyerik a készítmények előállításához szükséges alapanyagokat. A legtöbb hatóanyagot a tavaszi, kora nyári időszakban gyűjtött növény gyökere tartalmazza. A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz.

 

A kasvirág alkalmazási területei

Az Echinacea három említett faja természetes módon véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen azáltal, hogy erősíti az immunrendszert. Az Echinacea fajok immunstimuláló hatásáért a bennük nagy mennyiségben fellelhető poliszacharidok és fitoszterolok felelősek, amelyek az immunsejteket aktivizálják. Pontosan emiatt minden fertőzéses megbetegedés kezelésénél ajánlható, mint például a megfázás, influenza, légúti-, és húgyúti fertőzés, hüvelyi candidiasis stb. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a kasvirág kivonata jelentősen lerövidíti a gyógyulás idejét, a betegség lefolyásának súlyosságát és csökkenti a szövődmények kialakulását.

A daganatos betegségeknél szintén használják a kivonatokat, mivel fokozzák a ráksejtek pusztulásáért felelős nagy falósejtek aktivitását, és emellett csökkentik a kemoterápia vagy a sugárterápiás kezelés mellékhatásait. Természetesen ilyen esetekben használata fokozott elővigyázatosságot és szakértelmet igényel.

A gyógynövény idült fáradékonyság kezelésére is alkalmas. Külsőleg a nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén is hatékonyan alkalmazható.

Használják középfülgyulladás megjelenésekor, friss nedvét fülbe cseppentve gyulladáscsökkentőként.

Kötőhártyagyulladás esetén a gyulladt szemeket a virágszirom vizes kivonatával ajánlott borogatni.

A kasvirág belsőleg (szájon át) kúraszerűen szedhető, amely 2-4 hetes időtartamot jelent, utána legalább ugyanannyi ideig szünetet érdemes tartani.

Alkalmazása nem javasolt várandósoknak, továbbá autoimmun betegségben szenvedőknek, kisgyermekeknek pedig csak homeopátiás szer formájában.

Elvétve allergiás reakciók léphetnek fel, különösen azoknál a személyeknél, akik a fészkesvirágzatú növényekre (napraforgóra, kamilla, őszi margitvirág, körömvirág stb.) érzékenyek. Ilyenkor használat előtt egyéni érzékenységi vizsgálatot érdemes végeztetni. A növényből készült szerek befolyásolják egyes gyógyszerek hatásait, ezért kezelés alatt álló betegeknél fontos a fokozott elővigyázatosság, és az orvosi felügyelet.

 

A kasvirág felhasználásának lehetőségei

A gyógynövénykivonatból szirupot, tinktúrát, tablettát, kenőcsöt, teát, kapszulát, virágesszenciát, homeopátiás szert és krémet készítenek. Az adagolási javaslatok többnyire tapasztalati megfigyeléseken alapulnak. Az Echinacea néven elérhető termékek összetétele attól függően változik, hogy melyik fajt, vagy mely növényi részeket tartalmazza, és a hatóanyagok kinyerésére milyen módszereket alkalmaztak. A készítmények szabványosítása, az állandó hatóanyag tartalom  biztosítása nehézségekbe ütközik, emiatt a különböző termékek hatékonyságában lehetnek eltérések.

Tea

A bíbor kasvirágból készült tea íze nem túl kellemes, a nyelven bizsergő érzést kelt. Elkészítése: 2dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál teafüvet, és hagyjuk 10 percig állni. Napi 3x1 csésze fogyasztása javasolt. A kasvirág szárított formában sokat veszít a hatékonyságából, ezért csak akkor érdemes teaként használni, ha az alkoholos, kapszulás és egyéb készítmények valamilyen oknál fogva nem alkalmazhatók.

 

Tinktúra

A kasvirág tinktúrát fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő hatása miatt érdemes öblögetésre használni, különösen a torokgyulladás tüneteként jelentkező nyelési fájdalmak, kaparó érzések esetén.

Ezek a készítmények az immunrendszer támogatásán túl, sokszor az egészséges kiválasztást is segítik, és még az epehólyag tisztításában is részt vehetnek. Alkalmazásuk: megelőzésre 3x20 csepp javasolt, heveny fertőzés esetén az első napon akár 50-60 csepp is szedhető, majd 1-2 napon át 2-3 óránként 10-20 csepp adagolása ajánlott.

 

Krém

A bőr ápolására, gyulladások kezelésére, felfekvések megelőzésére is használják,  az esetek súlyosságától függően naponta többször is ajánlott.

Homeopátia

Az Echinacea közkedvelt szer a homeopátiában is, különféle fertőző megbetegedések kiegészítő kezelésére használják, mint például nátha, torokfájás, köhögés, hólyaghurut. A szer bevétele mindig alacsony hígításban, vagyis D4 vagy D6 erősségben, napi 3x5 golyó formájában. Kisgyermekek esetében ajánlott az őszi-téli időszakban a megelőzést segíti.

Vincetoxicummal heti váltásban adható: az egyik héten Echinacea D4 napi 2x5 golyó, míg a másik héten Vincetoxicum D30 heti két nap (pl. kedd és péntek) 1x5 golyó.

 

Virágesszencia

Az Echinacea virágesszenciája előnyösen fejti ki a hatását, ha lelki folyamatok, átalakulások valamiért megakadnak. Eloszlat mindent, ami a változást gátolhatja, segíti az előrehaladást, a régi, már szükségtelenné vált sémák elengedését. Akkor is bevethető, ha nem érezzük jól magunkat, ha betegség kerülget. Adagolása általánosan napi 2-3x 5csepp.

 

Mindezekből látható, hogy a kasvirág méltó helyet foglal el a gyógynövények körében, érdemes tehát a házi patika részévé tenni és problémák esetén bátran alkalmazni..

Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont  munkatársai

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!