A kóros bőrhámlást, amikor a test immunrendszere megtámadja bőrsejteket, pikkelysömörnek vagy pszoriázisnak nevezzük. Ez egy autoimmun kórkép, amelyben a férfiak és a nők egyaránt érintettek, és több típusa létezik.

A pszoriázisban szenvedő személynél a bőralatti rétegben rendkívül gyorsan növekvő sejtek helyezkednek el, melyet egy autoimmun reakció okoz. A bőr egyes sejtjeinek ezen rendellenes növekedése eredményezi a test bizonyos területein a gyulladt területek kialakulását, amelyek foltos kiütésekben jelennek meg.

Kiváltó tényezők

Az ilyen tünetekben szenvedőknek kerülniük kell azokat az ételeket, amelyek autoimmun reakciót okozhatnak. Az olyan ételek, mint a tejtermékek, a gluténtartalmú termékek és a feldolgozott ételek fellángolást válthatnak ki. Mivel ez a tünetegyüttes a bőrt érinti, bármi, ami károsítja a bőrt, szintén súlyosbítja a tüneteket.

Mint annyi autoimmun kórkép esetén, úgy tűnik, hogy a stressz is kiváltó oka lehet a pikkelysömör fellángolásának. A stressz ugyanis sokféleképpen hat a testre, ideértve az immunrendszer gyengítését is. A felső légúti fertőzések is romláshoz vezethetnek. A dohányzókat is jobban érinti a pikkelysömör.

Az alkoholfogyasztás is súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit.

A hideg, száraz idő megnehezíti a  pikkelysömörben szenvedők életét. A fűtés a téli hónapokban tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Az otthoni levegő párásítása száraz hónapokban segíthet a pszoriázis kezelésében.

 

Pikkelysömör és napfény: A végső természetes gyógymód

A pikkelysömörben szenvedő emberek gyakran azt tapasztalják, hogy a napsütéses idő segít a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében. A nap UVB sugarai ugyanis lelassíthatják a bőr növekedését és leválását. A napfényt az utóbbi években démonizálták, mert a túlzott expozíció olyan súlyos bőrproblémákat okozhat, mint a melanoma (bőrrák). A napsütéses idő azonban döntő fontosságú az egészségünk szempontjából. Ha bőrünket napfény éri, D-vitamin termelődik.

Ez a vitamin fontos az immunrendszer működéséhez, valamint a kalcium és a foszfor felszívódásához nélkülözhetetlen, több, mint 200 enzimreakciót segít a szervezetben.

Napközben akár tíz- húsz percet is lehet tölteni a napon, úgy, hogy semmi károsnak ne tegyük ki magunkat. Ne hagyjuk, hogy bőrünk megégjen vagy irritálódjon.

Természetes gyógymódok

Ezt a kórképet sem lehet csak egyetlen szerrel vagy ponton kezelni. A gyógyuláshoz a kiváltó tényezők elkerülése alapvető feltétel.

A beleinkben található mikrobiom rendszer felelős az immunitásunk 70%-áért, így nem véletlen, hogy beleink rendbetétele nagyon fontos feltétel.

Erre a Herbafulvot ajánlom, amely egy gyógynövényekből és fulvosavból álló kivonat és bizonyítottan megszünteti a belek áteresztő képességét a méreganyagokkal szemben és magas arginin tartalmánál fogva segíti a lizin felszívódást a bélben, amely sejtméregként funkcionál, ha a belekben marad. Reggelente a magas pektin tartartalmú almarost fogyasztása a javasolt.

A gyógygombák közül a pecsétviasz és a laskagomba, amit a szakirodalom jelöl. Ezen kívül a magas D-vitamin miatt a bokrosgomba fogyasztása ajánlott. Ezekből érdemes keveréket készíteni.

A szakirodalmi kutatások alapján a gyógygombák rendszeres fogyasztásával az immunrendszer megfelelő működését tudjuk segíteni!

Illóolajokból készíthetünk egy gyulladáscsökkentő, sejtregenerációt fokozó, a bőr hámlását csökkentő krémet. A kalabafa és a körömvirág olaj, valamint az ördögcsáklya vagy árnika macerátumok jók, mint hordozó olaj. (Lehet ezek egyenlő arányú keveréke 50 ml összesen), feltétlenül érdemes 30-50%-ban sűrű aloe vera géllel kevernünk és bele tenni macskamenta illóolajat 10 cseppet, CBD olajat (3 ml 10% -os) , katrafayt  10 cseppet, geránium bourbont  10 cseppet, levendula spicat  20 cseppet.

Ha idáig elolvasta a cikkem és érdekli, a téma, akkor nincs más teendő, mint megnyitni egy böngészőt és beírni a www.aromadoki.hu weboldal címét. Itt az oldal alján van a hírlevél feliratkozás mező. Meg kell adnia a nevét és e-mail címét és én azonnal elküldöm azt az E-Book-ot (80 oldalas elektronikus könyv), amiben részletesen kifejtem, hogy milyen természetes módok léteznek arra, hogy kezeljük, illetve megelőzzük szervezetünk kóros aktivitását.

Tanácsért forduljon hozzám! 
Dr. Várnagy Emese aromaterapeuta

[email protected]
www.aromadoki.hu

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!