Évente több mint fél millió új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak a világon, és 200 000 férfi hal meg ebben a betegségben. Még aggasztóbb, hogy az új betegek száma évről-évre nő. Kutatók állítják a szója csökkenti a prosztatarák kockázatát.


Évente több mint fél millió új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak a világon, és 200 000 férfi hal meg ebben a betegségben. Még aggasztóbb, hogy az új betegek száma évről-évre nő.
Egy új tudományos vizsgálat 200, a prosztatarák különböző fázisaiban levő japán férfi táplálkozási szokásait hasonlította össze 200 egészséges japán férfiéval. 12 szójaalapú élelmiszer vontak be a vizsgálatba, és a kutatók arról számoltak be, hogy a magas szója fogyasztás kimutathatóan csökkentette a prosztatarák előfordulási veszélyét.
A szója fitoösztrogénekben (izoflavonoidok, növényi hormonok), magnéziumban, omega-3 és omega-6 zsírsavban is gazdag. – Ugyanakkor a szója izoflavonoidok a többszörösen telített zsírsavak (omega-6) és a magnézium bevitel nélkül is csökkentik a prosztatarák kockázatát. – állítják a kutatók.

 

Egy korábbi tanulmány szerint a szója izoflavonoidok prosztatarák elleni lehetséges védő hatása kapcsolatba hozható azok enyhe ösztrogén aktivitásával, mely valószínűleg úgy hat, hogy csökkenti a tesztoszteron szintet.
Tudjuk, hogy a férfiak táplálkozásukban rettentő konzervatívak tudnak lenni, és a hagyományos magyar konyha nemigen tud mit kezdeni a szójával. Nehezíti a dolgot az is, hogy a szója ételek az európaiak egy részénél emésztési problémákat, puffadást is okozhatnak. Mégis érdemes elgondolkozni azon, hogy legalább a étrend-kiegészítők szintjén megbarátkozzunk a szójával. Különösen indokolt ez azoknál, akik már prosztata problémákkal küszködnek, vagy akik családjában előfordult hasonló betegség.

765qwerty765
zp8497586rq
★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!