Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megszavazta az orvosi használatra szánt kannabisz eltávolítását a világ legveszélyesebb kábítószerei kategóriájából (mint például a heroin), ami egy nagyon várt és régóta halogatott döntés, amely felszabadíthatja az utat a kannabisz kutatása és az orvosi felhasználása előtt.

Az 53 tagállamot magába foglaló Kábítószerügyi Szakbizottság (ECDD) szavazása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tett ajánlások sorozatát vizsgálta a kannabisz és származékainak átsorolásával kapcsolatosan. De a figyelem középpontjában a kannabisznak az 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény IV. jegyzékéből történő eltávolításának egyik legfontosabb ajánlása állt – ahol jelenleg a veszélyes és erősen addiktív opioidokkal együtt található.

Szakértők szerint az ajánlás jóváhagyásának nincs közvetlen következménye a nemzetközi ellenőrzések lazítását illetően, viszont sok ország a nemzetközi egyezményekhez fordul útmutatásért, és az ENSZ elismerése szimbolikus győzelem a drogpolitikai változások szószólói számára, akik szerint a nemzetközi törvénykezés elavult.

A világ az 1960-as évek eleje óta sokat változott. A kannabisz jelenlegi besorolása visszatartó erőt jelent a kutatások szempontjából, és az Egyesült Nemzetek osztályozásának változása nagy valószínűséggel javít az orvosi kannabisz elfogadottságán szerte a világon.

Ennek ellenére a döntés sok országban rendkívül vitatott, ami szokatlan késedelmekhez vezetett az Egészségügyi Világszervezet által 2019-ben először tett ajánlások megszavazását illetően. Az Egyesült Államok, az európai nemzetek és mások támogatták a javaslatot, míg Kína, Egyiptom, Nigéria, Pakisztán, Oroszország és sajnos Magyarország is határozottan ellenezték.

– Ez amolyan diplomáciai cirkusz volt – mondta Kenzi Riboulet-Zemouli, független drogpolitikai kutató, aki szorosan figyelemmel kísérte a szavazást és a tagállamok álláspontját. Néhány ország, amely kezdetben ellenezte az átminősítést, mint Franciaország, azóta megváltoztatta álláspontját – tette hozzá.

De az az ajánlás, hogy a kannabisz-származékokat, mint például dronabinolt és THC-t átsorolják az I. jegyzékbe, nem kapott elég támogatást ahhoz, hogy érvénybe léphessen.

– Ezen az úton haladva nemcsak a szenvedést enyhítő fontos gyógyszereket tagadják meg polgárainktól, hanem becsmérlik a közbizalmat is – mondta Michael Krawitz, a Veteránok az Orvosi Kannabisz Hozzáférhetőségéért szervezet ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a kannabisz fontos gyógyszer, amely képes egyedülálló fájdalomcsillapítást nyújtani.

A kannabisszal kapcsolatos törvénykezés átdolgozása, különösen az orvosi felhasználás legalizálása körül, gyors ütemben haladt az elmúlt években – mondta Jessica Steinberg, a Global C, egy nemzetközi kannabisz-tanácsadó csoport ügyvezető igazgatója, aki részt vett az ENSZ ülésein. Az iparági bennfentesek azt remélik, hogy a szavazás megnyitja az ajtókat a gyógyszer terápiás előnyeinek kutatása előtt.

Hatalmas eredmény tehát, hogy a tudomány győzedelmeskedett az évtizedek óta berögzült előítéletekre épülő törvénykezések felett és betegek milliói számára nyílik meg a lehetőség a kannabisz felhasználása előtt. Jelenleg az egyes országokon áll, hogy élnek-e a lehetőséggel, és elindítják-e az orvosi kannabisz programjukat.

A 27 EU tagállam közül jelenleg csupán 5 országnak nincs semmilyen szintű orvosi kannabisz programja és sajnálatos módon hazánk is ezek közé tartozik. Ami még viszont ennél is szomorúbb, hogy egyetlen EU-s tagállamként szavaztunk ellene ennek az átsorolásnak, így előreláthatóan a magyar betegeknek még nagyon sokat fog kelleni várniuk a kannabiszra, mint gyógymódra.

Mivel az EU már évekkel ezelőtt arra szólította fel a tagállamokat, hogy gördítsenek el minden akadályt a kannabisz orvosi felhasználása elől, de mi ennek pont az ellenkezőjét tettük, az EU kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, és számon kéri vezetőink döntését.

Reméljük és bízva küzdünk, hogy ez a helyzet hamarosan itthon is megváltozik és a kannabisz legalább gyógyászati szempontból elérhetővé válik a rászorulók számára.

 

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!