Vannak olyan esetek, amikor jobb, ha ragaszkodunk hozzá!

Az amalgám töméseket az 1980-as, 1990-es években használták a szuvas fogak kezelésésre - ez a szürkés színű, fémes tömés. Napjainkban már az esztétikus tömőanyagokat használják a fogorvosok, és nem esztétikai megfontolásból, hanem azért, mert az amalgámban mérgező higany is található. A kérdés az, hogy érdemes-e kicseréltetni az amalgám töméseket esztétikus tömésekre.

A kutatások szerint az amalgám tömés nem tartalmaz annyi higanyt, ami mérgezéshez vezetne, vagy károsodást okozna a szervezetben - az amalgám töméssel rendelkezők vérében ki sem mutatható a higany. Ráadásul az amalgám tömés cseréjekor majdnem teljesen biztos hogy fel szabadul mérgező fém, ezért ha ezt nézzük, a töméscsere nem indokolt.

A töméscserét a következő esetekben szokták javasolni fogorvosok: ha a tömés sérült, ha a tömés mellett másodlagos szuvasodás fedezhető fel, vagy ha a szájüregben allergiás tünetek jelentkeznek: égő érzés a szájban, fémes íz, gyulladás, fogínyvérzés, fekélyek a szájban, az amalgám tömés közelében fehéres elváltozás.

Végül azt említenénk még meg, hogy az esztétikai tömések valóban nagyon szépek, de közel sem annyira tartósak, mint a régi jó amalgám.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!