Vedd ki Te is a részed belőle! Nyolc évvel ezelőtt Ausztráliából indult útjára a “műanyagmentes július” kampány, azóta 170 ország vette át az ötletet

Miről is szól?

 

Egy hónapon keresztül, pontosabban egész júliusban nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, és valamilyen más, tartós alternatívát keresni. Így az egy hónap alatt összegyűjtött ötletek és tapasztalatok az év további részére is pozitívan hathatnak ki.

 

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk – és ennek körülbelül a fele egyszer használatos – ezért óriási mennyiségű műanyag szemét termelődik, mely több száz év alatt sem bomlik le. Mivel már azt is kimutatták, hogy a bolygón tényleg mindenhol van műanyag szennyezés, és már az óceánok mélyét is elérte a probléma, ezért nagyon fontos, hogy minél többen kezdjenek el új megoldásokat találni a megszokott zacskók és egyéb csomagolások helyett.

Az nagyon jó kezdő lépés, ha valaki szelektíven gyűjti a műanyagot, azonban a probléma olyan méretű, hogy ez már messze nem elég. Másrészt az újrahasznosítási folyamat sem száz százalékos, plusz a végtelenségig nem lehet újrahasznosítani, vagyis a ciklusok száma korlátozott. A cél ezért az kell legyen, hogy eleve kevesebb műanyagot használjunk, vagy éppenséggel semennyit.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!