Fiatal vagy, jól nézel ki, tudod mit akarsz és mit nem. De vajon tudatában vagy annak, mi van a cigiben valójában, amit naponta magadhoz veszel?

Ezen kívül mi mindent tartalmaz még a cigi?
Például arzént, ami szintén rovarölő méreg, acetont, (ezt az anyagot ismerheted a körömlakk lemosókból, illetve a festékhígítókból), ammóniát, ami a WC tisztítók egyik összetevője. Ugyancsak megtalálható a cigifüstben a benzol, amely fontos kémiai oldószer, az egyik legfontosabb petrolkémiai és vegyipari alapanyag, valamint a kadmium, ami a gépkocsik akkumulátorában található. Ja és persze az ólom, amivel naponta találkozhatsz a levegőbe nagy mennyiségben jutó kipufogógázból. Ám ezeken kívül még több mint négyszáz mérgező anyag lapul egyetlen szál cigarettában.  Ha mindez még nem lenne elég: harci vegyszereket is felhasználnak annak érdekében, hogy azt az illúziót keltsék: igazi dohányt szívunk. Az interneten keringő kisfilm szerint már az 50-es években tehénpisibe áztatták a cigarettát és annak alkotóelemeit, hogy függőséget okozzon. Nem csak a nikotin felelős tehát azért, ha valaki nem tudja letenni a bagót.

A dohányfüstben levő egészségkárosító anyagoknak nincs biztonságos szintje: nincs olyan kis mennyiségük, aminek a belégzése ne lenne ártalmas. A "gyenge" cigarettát szívó ember ugyanolyan kockázatot vállal, mint a bármely más dohány terméket rendszeresen elfüstölők. Sőt! A könnyű cigaretták még károsabbak a többinél, mivel a füstjét mélyebbre szívják, és sűrűbben gyújtanak rá. 

 

A dohányzás leszokását követően csökken az egészségkárosodások kockázata.

Fél év elteltével mérséklődik a köhögés, a nehézlégzés.A szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik, öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát. A tüdőrák esetében a feleződés ideje öt év, 15 év alatt közelíti meg a nem dohányzók kockázatát.

A dohányzás leszokásához- ha nem elég az elhatározása, az akarata-, kérjen  segítséget a háziorvosától, a gyógyszerészektől és a tüdőgondozó orvosaitól is.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!