Az emésztési zavarok sokszor nehezen megfogható általános vagy más szervi tüneteket okoznak, ezek gyakran elterelik a figyelmet a probléma valódi okáról, a bélflóra felborulásáról, az emésztési folyamatok elégtelenségéről, a hisztamin intoleranciáról.
Miért fontos ennyire az egészséges bélflóra?
Az emberi testben élő baktériumokból, gombákból, vírusokból álló közösség a mikrobiom. A beleinkben velünk élő egészséges bélflóra megakadályozza a betegséget okozó kórokozók elszaporodását. A hasznos mikróbák lebontják az emészthetetlen szénhidrát rostokat, belőlük képződnek a rövid szénláncú zsírsavak, amelyek csökkentik a gyulladást, daganatellenes hatásuk van, biztosítják a bélfal integritását, szerepük van a bél-agy tengely, idegsejtek regenerációjában, a vérnyomás szabályozásában, befolyásolják a tartalék tápanyag képzést és csökkentik az inzulin rezisztenciát.
Ha a bélflóra összetétele felborul, diszbiózis lép fel, ami számos súlyos egészségügyi problémához vezet.
A betegségek több mint 90%-a visszavezethető a bélflóra felborulásához, melyet a helytelen táplálkozás, antibiotikumok, hosszantartó gyomorsavcsökkentő kezelés és a tartós stressz okoznak. Puffadás, hasfájás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Bizonyított, hogy a túl sok cukor, állati eredetű fehérje fogyasztása kiterjedt bélgyulladást, a bél fal áteresztését végül bélrákot, elhízást, cukorbetegséget, szorongást, depressziót, autoimmun betegségeket okoz.
Rejtélyes probléma a hisztamin intolerancia, melynek oka a DAO (Di-Amino Oxidáz) enzim hiánya.
A hisztamin fehérvérsejtekben és a hízósejtekben termelődik. Fokozza az érfalak átjárhatóságát, a nyálkaképződést, viszketést, fájdalmat okoz. Szerepe van az alvás-ébrenlét szabályozásában, az agyműködésben. A hisztamin lebontását a bélfalban termelődő DAO enzim végzi. Ha nincs elegendő mennyiségű a DAO enzim, a hisztamin nem bomlik le
Milyen tünetek esetén érdemes hisztamin intoleranciára gondolni?
Bőrviszketés, kiütés, bőrkipirulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj, hasfájás, gyomorégés, hányinger, émelygés, haspuffadás, hasmenés. Okozhat azonban vegetatív tüneteket is mint: szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, szédülés, migrén, hőhullámok, izzadás, szemhéj körüli ödéma.
A hisztamin érzékenység hátterében az alábbi tényezők szerepelnek
A gyomorsav, az epe, hasnyálmirigy, enzimek elégtelen mennyisége miatt emésztetlenül kerülnek a fehérjék a bélbe. Krónikus gyulladásokban a hízósejtek tartósan aktívak. A bélflóra felborulása, mikrotápanyag hiány (B12-, folsav és D-vitamin, Magnézium).
Mi a megoldás?
Kerülni kell a magas hisztamin tartalmú ételeket: kakaó, sör, bor, tartósítószerek, a paradicsom, ecetes ételek, halkonzerv, füstölt áru, érlelt sajtok. Az ananász, papaya, avokádó, dió, aszpirin, gátolják a hisztamin lebontást.
Az emésztőrendszer teljes regenerációjával, a bélflóra újjáépítésével, az immunrendszer támogatásával és mikro-tápanyagok pótlásával érhetünk el eredményt, személyre szabott táplálkozási és életmód protokollal kiegészítve.
Látogasson el honlapunkra, ahol DAO és más emésztő enzimek, mikro-tápanyagok pótlására és immunrendszer támogatására szolgáló készítményeket talál. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.
Összeállította:
Dr. József Erika, háziorvos