A tökéletes reggeli hozzávalóiban számtalan dolgot szoktak felsorolni: zab, aszalvány, olajos mag, stb, amiket nem minden esetben tudunk percek alatt előállítani, aztán megenni. Ezért is szeretem a zabszeletet, mert abban minden értékes tápanyag benne van, ami kell, és ha már megsütöttük, csak meg kell enni.
Hozzávalók 20 szelethez:
150 g lágy szemű zabpehely
30 g lenmagpehely
30 g vágott dió
60 g tönkölybúza liszt
csipet só
250 g vegyes puha aszalvány
150 g olvasztott vaj
½ mk őrölt gyömbér
½ mk őrölt fahéj
• Először a szárazanyagokat (zabpehely, lenmagpehely, liszt, só) tesszük a keverőtálba.
• Az aszalványok akkor jók, ha puhák. Ha nem lennének azok, akkor áztassuk őket vízbe. Vágjuk őket kicsi darabokra. Akkor jó, ha olyan puhák, hogy szinte gyúrni lehet őket, de nem tocsognak a folyadékban.
• A lisztekhez adjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk az egészet.
• Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a masszát, és egy vizes kanállal kb. 6-7 mm vastagra rásimítjuk úgy, hogy szabályos, szögletes alakot kapjunk.
• 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percet sütjük, majd kivesszük, felszeleteljük, és visszatesszük 8-10 percre.
• Ha készen van kihűtjük. 18-20 adag lesz belőle. Zárható dobozban 1 hétig bőven eláll.