Az alváshigiéné az alváshoz kötődő szokásokat, normákat jelenti, melyek jelentősen befolyásolhatják alvásunk mennyiségét és minőségét egyaránt.

A megfelelő alváshigiéné kialakításához fontos végigtekintenünk a napi ritmusunkon és az elalvást megelőző időszakon is.

Szervezetünk alapvető folyamatai, anyagcsere folyamataink, aktivitási mintázatunk egyaránt változik a nap folyamán. Így fontos, hogy a lefekvés előtti időszak már a lecsendesedésről, a pihenésre, alvásra való ráhangolódásról szóljon. Ennek érdekében fontos a fény mennyiségének csökkentése, a (fizikailag vagy mentálisan) megerőltető tevékenységek, a nehéz ételek, serkentő szerek vagy alkohol fogyasztásának kerülése. Az alkohol (tekintve, hogy erős gátlószer) általában megkönnyíti az elalvást, de paradox ébresztő hatása van az éjszaka folyamán, megzavarja az alvásciklust, így a kipihentséget, az alváshatékonyságot jelentős mértékben rontja.

A rendszeres testmozgás az általános egészségmegőrzés szempontjain túl az alvást is jótékonyan befolyásolja. Ha azonban túl közel van a testmozgás (főként az intenzívebb, kardio-típusú edzésformák) a lefekvés idejéhez, akkor aktivitás- és anyagcsere fokozó hatásából adódóan megnehezíthetik az elalvást.

Az alvási környezet megfelelő kialakítása szintén fontos tényezője az alváshigiénének. A fekhely minősége (a testalkatnak megfelelő matrac, párna), a hálószoba hőmérsékletének szabályozása (sem túl meleg, sem túl hideg), a levegő minősége (szellőztessünk lefekvés előtt), az elsötétítés biztosítása, erős fény kerülése és az erős külső hangingerek kiszűrése szintén hozzájárulnak a jobb minőségű alvás eléréséhez.

Az egyik legfontosabb tényező (mind alváshigiénés, mind inszomnia szempontból) azonban a rendszeresség.

Ezzel szintén nem nagyon szoktunk foglalkozni, amíg nincs semmi nehézségünk az alvással, de ugyanúgy, ahogy gyermekkorban fontos a napi ritmus, a szokások, ciklusok kialakítása és szabályozása, úgy felnőtt korunkban is lényeges marad a napi ritmus állandósága.

Különösen fontos ez a lefekvési és felébredési idők tekintetében, így az egyik legfontosabb (és leghatékonyabb) alváshigiénés szempont az állandó időben történő lefekvés és fölkelés.

Sokszor mégis ezt a legnehezebb betartani, de megéri, mivel ez segít kialakítani a szervezet (az alvás-ébrenlétet szabályozó idegrendszeri funkcionális hálózat) számára a napi ritmust, mely segíti az álmosság megjelenését, az elalvást és a nyugodtabb, pihentetőbb alvás elérését.

Amennyiben az alváshigiénés tanácsok betartásának ellenére 30 napnál tovább fennálló alvásproblémákkal küzd, jelentkezzen be szomnológus szakorvoshoz, hiszen alvászavar betegség is állhat a háttérben.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!