A natto (másnéven Natto-Moto), egy japán eredetű étel, amely mindössze csak két összetevőből áll: szójababból és natto erjesztő baktérium kultúrából. A szójabab erjedése nyálkás textúrát és erőteljes ízt eredményez, amit sokan kellemetlennek és büdösnek találnak, míg mások rendkívüli módon élveznek.
Szokatlan illatát gyakran a túlérett sajthoz hasonlítják, ezért önmagában kevesen fogyasztják, ugyanakkor szójaszósszal, kimchivel (erjesztett káposzta) tálalva rendkívül finom, tápláló, egészséges étel. Japánban gyakran tálalják rizzsel, metélőhagymával, mustárral, szezámmaggal és fűszerekkel.
A Natto kialakulása a régmúltba nyúlik vissza és több legenda is kering róla. Mindegyik egy kicsit eltérő történet, de egy közös bennük: véletlenül alakult ki, úgy, hogy a szójabab erjedésnek indult egy meleg, párás helyen. Ezt megkóstolták, és annyira ízletesnek találták, hogy Japán nemzeti ételévé vált. Azóta már dobozos, szagtalanított változatban is elérhető a boltok polcain.
A natto egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbbé válik a világ minden részén. Vegánok, vegetáriánusok, glutén- és laktózérzékenyek körében már közismert étel. Az erjesztési folyamat során a baktériumok lebontják a nehezen emészthető fehérjéket, amelyre sokan érzékenyek.
A fermentált szója megkönnyíti az emésztést (ez az összes fermentált ételre igaz), tele van probiotikummal, és növeli a szervezet tápanyag felszívódásának képességét. Sok fehérjét és más tápanyagot tartalmaz (vasat, kalciumot, magnéziumot, fehérjét, káliumot, ezeken kívül B1, B2, B6, E és K2 vitaminokat). A nattora az utóbbi időkben figyeltek fel jobban, hiszen a natto baktérium kultúra olyan nattokináz enzimeket állít elő, amely feloldhatja a vérrögöket. Rendkívül sok K vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészségéhez és erős csontokhoz.
A natto elkészítésének folyamata rendkívül egyszerű, azonban egy kicsit hosszadalmas. 200-250g szójababot be kell áztatni 24 órára, majd megfőzni/megpárolni olyan puhára, hogy akár az ujjunkkal is szét tudjuk nyomni. Ha elkészült, szétterítjük a megfőtt babot a Vegital Fermentáló készülékhez adott párolótálcán, és ráöntjük a kevés vízben feloldott erjesztő kultúrát. Nincs más dolgunk, mint a fermentálón elindítani a natto programot, és 16-24 óra múlva már el is dönthetjük, hogy a natto szerelmeseivé válunk örökre, vagy a pokolba kívánjuk. A fermentáló készülék 16 órát ajánlj fel, de ezt 24 órára módosíthatjuk, mert minél tovább erjesztjük, annál több nattokináz enzim termelődik.
A hűtővel ellátott fermentáló gép multifunkciós, így nem csak natto készíthető vele. A készülék alkalmas - akár tej alapú, akár tejmentes - joghurt, tejföl, kefir fermentálására, valamint erjesztett italok (szójaszósz, rizsbor), erjesztett zöldségek (savanyú uborka, káposzta, retek, kimchi) és gyümölcsök elkészítésére. Az automatikus programok beállítják az optimális fermentációs hőmérsékletet és időt a megfelelő baktérium kultúrák vagy élesztő gombák számára. Előre beprogramozható a hűtés funkció is, amely a program végeztével bekapcsol, megelőzve ezzel a túlfermentálást, az étel, ital megromlását.
A nattohoz minden alapanyagot megtalálsz a webshopunkban:
• Bio szójabab
• Natto erjesztő kultúra
Kipróbált receptekkel, tippekkel, ötletekkel várunk minden érdeklődőt a Facebookon elérhető, „Vegital, ahogy mi szeretjük” zárt csoportban. Ez a népszerű csoport a növényi italkészítés és a fermentálás jó hangulatú, baráti hangvételű, aktív klubja, amely nagy segítség a kezdeteknél és komoly támogatást nyújt a folytatásban.
Weboldal: www.vegital.hu
Facebook: www.fb.com/vegital.tejmentesital
Telefonszám: + 36 70 777 9220