A közhiedelemmel ellentétbe, egyáltalán nem rossz szokás. Ráadásul most kiderült hogy ilyen hatással is bír.

Egyáltalán nem rossz szokás, és nincs semmi kivetnivaló abban, ha valaki olykor magában beszél. Éppen ellenkezőleg: bizonyos helyzetekben kifejezetten hasznos, ezért semmilyen esetre se szokjunk le róla. Lássuk, hogy miért!

Segít koncentrálni

Minek köszönhető, ha álmunkban is beszélünk?

Ha egy fontos feladat elvégzése közben magunkban beszélünk, akkor megakadályozhatjuk, hogy külső tényezők eltereljék a figyelmünket. Segít rendezni a gondolatainkat, jobban tudunk fókuszálni. Az is segít, ha például egy bútor összeszerelésénél a használati utasítás mondatait hangosan felolvassuk magunknak - a módszer hatékonyságát kutatások igazolják.

Segíthet elérni céljainkat

Ha hangosan kimondjuk, hogy mit szeretnénk elérni, akkor ez a kitűzött célt realisztikusabbá, valóságosabbá teszi, azaz elérhetőbbnek láttatja. Akármit szeretnénk is, mondjuk ki több alkalommal hangosan, de ne egyes szám első, hanem egyes szám második személyben, tanácsként vagy utasításként. Például: 'jövő héttől nem kellene több cukrot enned', vagy 'hetente kétszer járj el kocogni'.

Felkészülés stresszes helyzetekre

Ha fontos állásinterjúnk lesz, esetleg valamilyen okból több ember előtt kell beszélnünk, akkor rengeteget segít, ha előbb saját magunknak adjuk elő a mondandónkat, illetve saját magunkkal beszélgetünk. Írjuk össze a kérdéseket, amiket felmerülhetnek, tegyük fel magunknak, és válaszoljuk is meg, így az éles szituációban már sokkal kevésbé leszünk feszültek.

Kiereszteni a gőzt

Ha összevesztünk valamelyik barátunkkal, szerettünkkel, esetleg a főnökünkkel, akkor is jól jöhet, ha magunkban próbáljuk rendezni a sérelmeinket úgy, hogy mindent hangosan kimondunk, amit valójában neki szánunk. Kiabálhatunk, káromkodhatunk, elmondhatunk mindent, amit esetleg személyesen nem sikerült, mert így kieresztjük a gőzt, és ha legközelebb találkozunk az illetővel, higgadtabban fogunk kommunikálni. Ez a legjobb esély arra, hogy megoldjuk az esetleges konfliktusokat, és olyasmit hozzunk ki a helyzetből, ami mindenkinek megfelel.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!