Igen, ez egy szőlő, ami vattacukor ízű. Ráadásul organikus. Amerikában már régen kapható.

Igen, ez egy szőlő, ami vattacukor ízű. Ráadásul organikus.

A leginkább vásárokon, gyereknapokon kedvelt íz nem a géntechnológia vagy mesterséges aromák szüleménye, hanem kitartó növénynemesítés eredménye.

A Cotton Candy (vattacukor) szőlő előállításához amerikai növénynemesítők hibridizáltak két szőlőfajtát: az egyik fajta a Concord szőlő (leginkább dzsemben és gyümölcslevekben használatos), a másik a Vitis vinifera, amely gyakorta kapható a boltokban is.

Az eredmény egy cukros édes hibrid volt. A vattacukor ízű szőlő 100 grammjában körülbelül 18 g cukor van. Ez körülbelül 12 százalékkal több cukor, mint az általánosan fogyasztott fajtákban.

A vattacukor ízű szőlő mellett a kutatók olyan hibrid szőlőfajta-tenyésztésen is dolgoznak, mint a szamóca, az ananász és a mangó.

A kutatók körülbelül 100.000 tesztet készítettek, mielőtt sikerült előállítani a vattacukor ízű hibridet. Az extra édes szőlőt már jó ideje bemutatták az USA-ban a szupermarket-polcokon, de a kereslet miatt a szőlő forgalmazója az eredeti 2 hektárról 100 hektárra emeli a termelést.

Ahhoz, hogy a kutatók új szőlőhibridet hozzanak létre legalább hat év kell, de van, hogy akár 15 is kevés, így a szamóca ízű szőlőre sokat kell még várnunk.

A kérdés csak az, hogy mire jó, ha a szőlőnek szamóca íze van?

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!