Eddig felvágtad a fokhagymát és máris beleraktad a fazékba? Van egy rossz hírünk… rosszul tetted.

fokhagyma-biopraktikaA fokhagyma hatóanyaga, az allicin, amely vírusölő, baktériumölő hatóanyaggal rendelkezik, könnyen elillan főzés és sütés közben. Azonban, ha ezt a kis trükköt alkalmazod, az ételed nem csak ízletes lesz, hanem az egészségedért is sokat tehetsz.Az  allicin valójában nem a fokhagymában van. Az összetevői, az allicin és egy enzim, az alliináz fokhagyma gerezdekben lévő sejteknek a részei. Ez a két összetevő elkülönítve van jelen a növényben, azonban amikor a sejtfalak megrongálódnak  - vagyis felvágjuk kis darabokra, - akkor elvegyülnek, és így jön létre a mindenható allicin.

Annak érdekében, hogy valamennyit megőrizzünk az allicin gyógyhatásából, miután feldaraboltuk a fokhagymát hagyjuk állni tíz percig, hogy az alliináz elvégezhesse feladatát, és annyi allicin képződjön, amennyi csak lehetséges, mielőtt a főzés semlegesíti azokat.

Tehát ha legközelebb főzünk, elsőként a fokhagymát aprítsuk fel és utána hagyjuk állni. Mire a többi hozzávaló előkészítésével végzünk, a szétzúzott gerezdekben nagyon sok allicin fog felszabadulni a sejtekből. ★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!