Az eldobhatós pelenkából egy baba a szobatisztaság eléréséig 1 tonna hulladékot termel!


A ma kapható textilpelenkák már csak funkciójukban hasonlítanak azokra, amelyeket még mi viseltünk. Miért jók, milyen előnyük-hátrányuk van, melyik típust is vegyem? Tényleg környezetbarát? Kicsit mélyedjünk el a részletekben!

A textil pelenkák előnye és hátránya

Az eldobhatós pelenkából egy baba a szobatisztaság eléréséig 1 tonna hulladékot termel! Ez a szám talán már önmagában is riasztó, de ha hozzátesszük azt, hogy a szeméttelepen a pelenkák legalább egy évszázadig megmaradnak, még rosszabb a helyzet. Ezzel szemben a mosható pelenkák nagyobb vízigénye áll.

Az összehasonlítás egy komplex, sok tényezős probléma

 

 

Jelenleg a piacon mosható, eldobható és komposztálható pelenka vásárolható, bár ez utóbbi Magyarországon nagyon nehezen hozzáférhető. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a mosható pelenka például akkor környezetbarát, ha a mosás során környezetbarát mosószert (ecetet, mosószódát, mosódiót) alkalmaznak.

 

 

Az eldobható pelenka használata (piaci részesedése 95%) akkor környezetbarát, ha szelektíven összegyűjtésre kerül, és egy arra szakosodott kezelő műben mossák, műanyagra, textilre, nedvszívó cellulózra frakcionálják, és a frakcionált anyagokból újrahasznosítással új terméket állítanak elő.

 

A komposztálható pelenka is lehet környezetbarát, de emez a fertőzőveszélyessége miatt igényel speciális körülményeket, ami a háztartásokban nem megoldható, ezért csak szelektív gyűjtés után lehetséges.”

 

Mindezek alapján a hazai viszonyokat figyelembe véve (jelenleg hazánkban nincsen a pelenkákra vonatkozóan sem szelektív gyűjtés, sem feldolgozó mű) marad a mosható pelenka mint a környezetünket legkevésbé szennyező alternatíva.

 

További előnyük a mosható pelenkáknak, hogy olcsók. Az első készletre ugyan egyszerre kell beruháznunk, és akkor egy kicsit drágának tűnhet - hiszen egy csomag eldobhatós pelenka árának többszörösét fizetjük ki – de ha utánaszámolunk 8 – 10 hónap után már megtérül a befektetés, a második gyereknél pedig már ingyen van a két három gyereket is gond nélkül kiszolgáló pelenka szett.
Az is tapasztalati tény, hogy a textilpelenkás babák előbb szoknak bilire, mint az eldobhatósba csomagolt társaik. A babák bőrének is jót tesz a mosható textilpelenka, hiszen popsijuk szellőzik benne és nem fülled be.

 

A többször használható pelusok legnagyobb hátránya a munkaigényes, kényelmetlenségekkel járó használat: bonyolultabb pelenkázás, mosás, öblítés, teregetés.

 

Milyen típusú mosható pelenkát vegyünk?

 

Az All in One pelenkák kinézetre olyanok, mint a boltokban kapható eldobhatós pelusok. Ez esetben egy víztaszító nadrágba van belevarrva a nedvszívó réteg. Előnye, hogy könnyen cserélhető a babán. Ezeket a pelenkákat hívják „apukás” pelenkáknak is. Hátránya, hogy a vastag rétegek miatt kicsit nehezebben szárad, de még így is az este kimosott pelenkák reggelre nagyjából szárazak, meleg időben, kint még gyorsabban száradnak.

 

MonaWrap és Monapel Praktika

 

A nedvszívó belsők többféle nagyságra állíthatók a belevarrt patentokkal, így minden korú babának megfelelnek. Kaphatunk hozzájuk különféle pelenkabetéteket, ha plusz nedvszívásra van szükség, például éjszakára. Az eldobható papírbetétek itt is praktikusak! Használatukkal a szilárd termék egy mozdulattal dobható ki a wc-be. A pelenkavédőt, vagy vízzáró külsőt (régi nevén: gumibugyit) több méretben kell venni hozzá.

 

 

Miből mennyit?

 

Alapfelszereltséghez 14 - 25 pelenkát 2-4 pelenkavédőt, valamint egy csomag eldobható pelenkabetétet szoktak ajánlani napi hat pelenkázással és kétnaponkénti mosással számolva. Az AIO pelenkákból sem kell több, elég 14-18 db. Ehhez jönnek a betétpelenkák. Ezeket nem kell azonnal megvenni, mert az újszülött még nem pisil annyit, hogy kelljen a plusz nedvszívó réteg. Elég két-három hónap múlva beruházni rá. Valamint ahogy a baba nő, mindig egy számmal nagyobb pelenkavédőt kell vásárolni, hiszen a kisebb méreteket kinövi.
 

Oszd meg az anyukák között, hogy egyszerűbb legyen a választás!

Forrás: https://www.zoldbolt.hu

 

zp8497586rq
★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!