Az 50-es évektől használják a gyógyításban - de sajnos csak kevés orvos ismeri Dr. Johanna Budwig bizonyított eredményeit.

Általánosan ismert az őrölt lenmag bélműködést serkentő, székrekedést megszüntető, illetve hasmenést megszüntető hatása. Tudjuk továbbá, hogy segít a gyomorgyulladáson és gyomorfekélyen is. Kevesebbet tudunk azonban a lenmag daganatellenes, jótékony hatásáról.

A lenmag 42% zsiradékot és 28% rostot tartalmaz, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, a lignánoknak, valamint a rostnak. 

A lenmagolaj kétféle olyan esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet képtelen önmaga előállítani, és a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan, kizárólag a bevitt táplálékból szerezheti meg. A lenmagolaj, mint a növényi olajok többsége, tartalmazza az esszenciális linolsavat (omega-6), amelynek létfontosságú szerepe van életünkben. Azonban az olajak többségével ellentétben, a legnagyobb mennyiségben tartalmazza az alfa-linolénsavat (ALA), amely szintén esszenciális zsírsav. Ez az omega-3 zsírsav – előanyaga, amely nemcsak egészségünk megőrzéséhez fontos, de létfontosságú is. A szervezet ezek egy részéből jótékony prosztaglandinokat állít elő, amelyek képesek elpusztítani a daganatos sejteket. Az ALA hiánya (ami jellemző a nyugati – helytelen étkezési szokásokra) felelős a káros enzimek, az oxidázok képződéséért, amelyek beindítják a daganatok növekedését, valamint sok krónikus zavar okozói.

Mik azok a lignánok?

A lignánok a lenmag héjának legfontosabb összetevői. Az élelmiszerek közül a lenmag a leggazdagabb lignánforrás. A lenmag a többi növényi eredetű táplálékkal szemben 100-szoros mennyiséget tartalmaz belőle. Csakhogy a lenmag sajtolása folyamán a lignánok kb. 98%-a eltávolítódik. Bizonyos gyártók a lignánokat visszateszik az olajba, de sokan nem.

Figyelje a címkéket – azon olaj használata a legegészségesebb, amelybe a lignánokat visszapótolták.

A lignánok a fitovegyületek családjába tartoznak, amelyek napjainkban sok kutató figyelmét keltették fel. A lignánoknak antioxidáns hatásuk van, és kiderült, hogy jelentős a hatásuk az anyagcserére, valamint az ösztrogén hormon működésére is. A szervezetben enyhe ösztrogénként hatnak, és a test saját, erősebb ösztrogénje ellen is fejtenek ki hatást. A bélben található baktériumok a lignánokat enterolaktonra és enterodiolra alakítják, amelyek a bélfalon át felszívódva a vérárammal a szövetekhez kerülnek. A mell, valamint a petefészek és a méh sejtjeiben kötődnek a hormon receptorokhoz, és így csökkentik az emberi ösztrogén túlzott hatását. Kiderült, hogy az enterolakton elégséges vérszintje csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Lillian Thompson a Torontói Egyetemről olyan nőkön végzett kutatást, akiknél frissen diagnosztizálták a mellrákot. Ezek a nők aztán naponta kaptak a táplálékukhoz őrölt lenmagot (25 g). A diagnózis és a műtét ideje között átlagosan három hét telt el, és a lenmag kúra eredménye túlszárnyalt az elvárásokon. A műtét folyamán, ahogy az orvosok a daganatot eltávolították, arra lettek figyelmesek, hogy mérete jelentősen csökkent a lenmag hatására.

A rost úgyszintén jelentős szerepet tölt be a rák kialakulási kockázatának csökkentésében. Leköti a káros vegyi anyagokat – karcinogéneket, amelyeket a segítségével így azelőtt kiválasztunk, mielőtt azok bejutnának a test szerveibe, és megrongálnák ezeket. Továbbá a rost a belekben kedvező közeget biztosít a jótékony hatású bélflórának. Sőt, a bélnedvben levő enzimek és mikrobák segítségével rövid láncú karbonsavakra bomlik le, amelyeknek szintén rákellenes hatásuk van.

Budwig doktornő felismerései

A 20. század egyik nagyon fontos és messzemenő orvostudományi felfedezését 1951-ben Dr. Johanna Budwig, PhD, német biokémikus tette, aki a zsírok és táplálkozás terén működő jelentős európai szakemberek közé tartozik.

Budwig doktornő figyelmesen tanulmányozta páciensei vérmintáit, és minőségi eltéréseket keresett a beteg, illetve egészséges személyek mintái között. Vérminták ezreinek áttanulmányozása után felfedezett egy lényeges különbséget, amely abban rejlett, hogy az egészséges emberek vérében magasabb volt az omega-3 zsírsavak szintje, mint a betegekében. Ezek a zsírsavak feltétlenül szükségesek a szervezet helyes működéséhez. Ezért elkezdte a legjobb utat keresni, hogyan lehetne olyan omega-3 zsírsavakhoz jutni, amelyek megfelelően hasznosulhatnak az emberi szervezetben. Számos kísérlet elvégzésével arra a következtetésre jutott, hogy az apró lenmag képezi az omega-3 zsírsavak kiváló forrását. Azonban csak az a lenmagolaj bizonyult megfelelőnek – elegendően sértetlennek ahhoz, hogy ténylegesen szolgálja az ember egészségét -, amely védve volt a melegtől és oxigén és fény hatására kialakuló oxidációtól. Ugyanis a helytelenül előállított és raktározott olaj gyorsan megsárgul, és ezt követően nem használ az ember egészségének, hanem árt.

Budwig doktornő továbbá rájött arra is, hogy a komoly, rákos betegek vérében, az egészségesekkel ellentétben, bizonyos fontos esszenciális összetevők hiánya mutatkozik, nevezetesen a foszfatidok és egyes lipoproteinek szintje volt alacsony. Ha azonban ezeket a természetes összetevőket három hónapon keresztül adta betegeinek, daganataik fokozatosan visszahúzódtak, a gyengeség és vérszegénység eltűnt, valamint életerejük megújult.

A természetes út
A lenmagolaj alkalmazásának köszönhetően a rák, a májműködési zavarok, valamint a 2-es típusú diabétesz tünetei enyhültek. Ezt követően Budwig doktornő megtalálta a természetes módot, hogyan lehet ezeket az esszenciális összetevőket, amelyekre a mindennapi táplálékban olyannyira szükség van, bejuttatni az emberek szervezetébe: két természetes és ízletes élelmiszer – a túró és lenolaj - kombinációjának fogyasztásával, amelyek nemcsak megelőzhetik a rákot, de bizonyos esetekben meg is gyógyíthatják.

Budwig doktornő diétája több mint tíz éves klinikai alkalmazás után emberek ezrein segített, sőt bebizonyosodott, hogy a lenmag kúra sikeres volt ott is, ahol az ortodox kezelés kudarcot vallott.

Így fogyasszuk

A lenmag hatóanyagai (beleértve a rákelleneseket is) nemcsak a héjában találhatóak, de a lenmag belsejében is, ezért ezeket meg kell darálnunk (kávé- vagy mákdarálón), és azonnal kell fogyasztanunk. (Vigyázat, a gyors oxidáció miatt a lenmag nem darálható tartalékba!)

A lenmag hatása csak nyers állapotban érhető el – hőkezelés nélkül (más gyógyászati célra a lenmag egészben használatos, miután leöntötték hideg vagy forró vízzel).

A lenmag (olaj) mindig együtt fogyasztandó ként tartalmazó összetevőkben dús élelmiszerekkel (sajtok, dió, hagyma, póréhagyma, fokhagyma, metélőhagyma). A legjobb kombináció a lenmag és a túró (cottage chesse), vagy joghurt. Miért? A zsírok csak akkor oldódnak vízben, ha fehérjékkel vegyülnek, és ezzel javul a felszívódásuk. Ha ez nem történik meg, sok létfontosságú funkció legyengül, sőt károsodik. Az első helyen csökken a szervezet megfelelő oxigénellátása.

A lenmag kúra 3 hónapig tart. Az ezt követő 3 héten az adagot fokozatosan napi 1 evőkanálra csökkentjük. A megelőző adag állandó napi 1 evőkanál.
Dr. Johanna Budwig receptje:

  • 150 g túró (cottage cheese)
  • 2-5 evőkanál lenmagolaj
  • 1-3 evőkanál frissen darált lenmag
  • egy csipetnyi csípős/csili paprika.

Ha turmixképben keverjük, annyi vizet adjunk hozzá, hogy a lenmag keverék meglágyuljon, és krémes állaga legyen!

Nem szabad elfelejtenünk egyik diéta esetében sem, így a lenmag kúra során sem, a sok, de nem erőltetett, folyadékfogyasztást – víz, vesetea (közönséges nyír levele, mezei zsurló, aranyvessző, nagy csalán, madárkeserűfű), vagy zöld tea formájában – mindezt cukor nélkül vagy csak kevés mézzel édesítve.

Amikor a rákos sejtek szétesnek, mérgező anyagok szabadulnak fel, amelyeket el kell vezetni a szervezetből. Ezért szükséges a lenmag kúrával párhuzamosan céklalevet fogyasztani (3 cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 1 tyúktojás nagyságú burgonya, 1 szál petrezselyem).

A lenmag kúra folyamatát és eredményét azzal segíthetjük, hogy teljesen kiiktatjuk a cukrot, illetve állati eredetű zsírokat, minimumra csökkentjük a húsfogyasztást, valamint egyidejűleg a szétválasztó étrend elvei alapján étkezünk, tehermentesítve ezzel az emésztést, és segítve a további gyógy-, illetve rákellenes hatást. Forrás

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!