Illóolaj, füstölő, légfrissítő? Mindegyik illatokkal hivatott hangulatunkat javítani, de van, ami kimondottan ártalmas hosszú távon az egészségünkre. Nézzük, mire kell figyelni, és mely illatokat javasolják a szakemberek mindennapos használatra.

Orgona - amit mindenki szeret

Az aromaterápia sok évszázados múltra tekint vissza. A különféle gyógynövényekből és virágokból készült olajoknak az egyszerű belélegzése is terápiás hatással bír. 

Az aromaterápiában az orgonából készült olajat is előszeretettel használják elsősorban nyugtató és szorongás oldó hatása miatt. De gyenge immunrendszer, parazitafertőzések, napégés, idő előtti öregedés, vágások és zúzódások kezelésére is alkalmas lehet.

Az orgonaolajban lévő antioxidánsok és összehúzó vegyületek együttesen a bőrrel szinte csodát tesznek.

Párologtatóban is használhatjuk az orgonaolajat, ami amellett, hogy kellemes illatot biztosít, még antibakteriális hatással is rendelkezik.

Amíg tehetjük, tegyünk frissen vágott orgonát a vázákba, és élvezzük a mindent belengő kellemes illatot!

 

Óvatosan az autóillatosítókkal

Manapság alig látni olyan autót, ahol ne fityegne valamilyen légfrissítő. Van aki sportot űz belőle, és tucatnyit rak egymásra. Ám ez nemcsak kellemetlenül erős szagot eredményezhet, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre.

Az autóillatosítók zöme illékony szerves vegyületeket tartalmaz, ami gyakran fejfájást, nyálkahártya-irritációt vagy akár allergiát is okozhat.

Egy tanulmány szerint az autó belső terében a kamilla, a jázmin és a levendula illata kifejezetten  veszélyes, mert túlságosan ellazíthatja a vezetőt. Sőt: a népszerű 'frissen vágott fű'-illat sem ajánlott, mert a szabadság érzetét kelti, aminek következtében jobban ráléphetünk a gázpedálra.

De vannak koncentrációt fokozó illatok:

  • a citrom és a kávé, ébren tartják a figyelmet.
  • a fahéj erősíti az összpontosító képességet,
  • a borsmenta illata nyugtató hatású

Több mint divat: füstölők

Amikor az emberek még nem tudtak desztilláció útján illateszenciákat nyerni, addig füstön át jutottak hozzá. Fafaágakat, gyantát és gyógynövényeket tettek forró kövekre vagy a parázsba. A füstölés liturgikus szereppel is bírt. Segítségével kívánságokat és imákat küldtek az égieknek.

A füstölés tehát kicsit misztikus, azaz tudományosan nem bizonyítható, de érezhető változásokat tapasztalhatunk, ha meggyújtunk egy füstölőt. Nem lehet véletlen az sem, hogy minden vallás és kultúra előszeretettel alkalmazta szertartásaik során.

Milyen hatása van a füstölők égetésének?

  • Megtisztítja a környezetet és a test auráját
  • Növeli az életenergiát a testben
  • Segíthet leküzdeni a negatív érzelmeket és a zavaros gondolatokat
  • Békés hangulatot teremtenek.

Egy tanulmány szerint a füstölő égetése ugyanolyan hatékony, mint a gőzzel való sterilizálás. Így megelőzhető a füstölőkkel a fertőzések terjedése is. Erre a célra legalkalmasabb a mirha és a tömjén égetése.

Az ájurvédikus és a kínai gyógyításban a fertőtlenítő hatáson kívül más szerepe is van a füstölőknek. A három testi energiát (dósát) egyensúlyban tartják, így növelik a beteg vitalitását és szervezetének öngyógyító erejét.

A füstölőégetés fenti előnyei általánosságban igazak minden természetes alapanyagokból készült füstölőpálcikára. Az illat megválasztásánál legyünk körültekintőek, és válasszunk természetes illatokkal átitatott füstölőpálcákat.

Meditációhoz: szantál, jázmin, agarfa, tömjén, lótusz, vanília, magnólia, mirha.
Cél a nyugalom és a tiszta gondolatok elérése.

Szellemi munkához, tanuláshoz: szantál, bergamott, agarfa, fahéj, tömjén, vetiver, zsálya.
Cél a koncentráció elérése.

Romantikus pillanatokhoz: ilang-ilang, frangipani, jázmin, magnólia, pacsuli, pézsma, szantál, vanília, rózsa.
Cél az ellazulás és a szeretetteljes gondolatok.

Felfrissüléshez: rozmaring, bergamott, citronella, eukaliptusz, boróka, kámfor, zsálya, mirha, vetiver.
Cél a tompaság legyőzése.

Tértisztításra: tömjén, mirha, cédrus, fenyő, boróka, tömjén, vetiver, pacsuli, lótusz.
Cél a tér és a tárgyak tisztítása megszentelése.

Stressz ellen: bergamott, csampa, rózsa, levendula, kókusz, vanília, vetiver.
Cél az ártó gondolatok elűzése.

Gyógyuláshoz: levendula, agarfa, szantál, mirha, tömjén.
Cél a nyugtatás, vitalizálás.

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!